SUDBINA MU NIJE KRUTA

(Posveta mom prijatelju: Seljajdin Salijevic-Salijesoru)

Ovaj romski pesnik, Seljajdin Salijejević-Salijesor je izvanredan pesnik, on piše veoma savremenu poeziju, on peva o životu Roma,oslikava našu decu koja svoje osmehe darivaju nebeskom svodu.

Dok svoj dečiji plač, garave i hladne suze darivaju svojim naj bližima. Seljajdin piše svojim romskim srcem,dok piše on peva o romskoj tuzi i radosti, o našim porodicama, o starcima, o majkama, a bogami i o našoj romskoj nemaštini. Seljadin zna da lepo napiše pesme i o romskom bogatstvu i o onome što okružuje romski narod.

Ponekad se desi da Seljajdin zna da napiše izvanrednu pesmu i o bolu, prohujalim vremenima,o romskim humkama, o našim kosturima i pepelu naših pradedova i pra baka.

Kada Seljajdin pročita svoju novu pesmu ona odjekuje,ona je snažna i oslikava naš romski život nekada i sada.

On piše o vatri, vodi, drvećima, suzama. Ti pesniče Salijevicu-Salijesore pišeš romskim srcem istinitu poeziju o životu naših Roma, o jazu i golgoti veselju i realizmu, o našem romskom ponosu naših sunarodnika Roma.

U tvojoj poeziji oplakuješ polja, livade, kiše, sneg, gore do zore i to je prava romska poezija.

Bravo kolega Seljajdine, srećan sam što si moj sunarodnik Rom.

Pozdrav od mene i samo nastavi tvoju poeziju ja je obožavam zato što ona ima dušu ali kada je ti čitaš na našem romskom jeziku ona odjekuje.

Tvoja poezija je inspirativna i učini svakog čitaoca da bude impresioniran poetskim tragom u ovom vremenu da prikaže romska osećanja koja su puno emocije u skladu sa njihovom mladošću.

Tvoju poeziju Salijevic-Salijesore vole svi mladi pesnici celoga sveta, jer je napisana tako da je vole svi koji vole pisanu reč poezije. Pisao si pesniče Seljajdine poeziju u nedelju dva puta, ili noću dva tri puta, znajući da dušu svoju naraštajima svojim Romima ispuštaš.

Ti si naš Rom, naš brat i živimo da srce u nama otvori vidik za pisanu reč. Pantićemo te prijatelju Seljajdine, tvoj grad Preševo i svako selo, potok i tvoje Preševsko vrelo.

Ovo je bila moja ispovest posvete za mog iskrenog prijatelja pesniku Seljajdin Salijevic -Salijesor koji zna da poštuje i uvažava našu romsku intelektualnu Romsku i drugu priču o nama. Ja o njemu nemam nikakav poseban osvrt jer on zaslužio taj Epitaf.

Rade Vučković-Niški

Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *