Počeo projekt stvaranja povoljnijeg okruženja za civilno društvo u BiH

Mart 10, 2020

Projekt „Stvaranje povoljnijeg okruženja za civilno društvo – EMBRACE“ ozvaničen je u Sarajevu u zgradi Ujedinjenih naroda.

Taj projekt finansira Vlada Kraljevine Norveške s 500.000 eura i u 12 mjeseci provedbe fokus će biti na inkluziji, podršci i pružanju usluga za ranjive kategorije društva, mlade, podršci aktivizmu i volonterizmu, rodnoj ravnopravnosti, zaštiti okoliša i ljudskih prava.

Ukupno 23 nevladine organizacije iz 14 lokalnih zajednica, koje su odabrane za finansiranje, radit će na pružanju različitih usluga stanovnicima njihovih sredina.

Predstavnicima odabranih organizacija dana su uručeni prigodni certifikati u zgradi Ujedinjenih naroda u Sarajevu.

Otpravnica poslova u Ambasadi Norveške u Bosni i Hercegovini Siri Andersen novinarima je izjavila da njena zemlja želi pomoći ne samo velikim već i malim nevladinim organizacijama, odnosno projektnim inicijativama koje će unaprijediti život grupama na koje se projekti odnose.

Rezidentna predstavnica  iz Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini Steliana Nedera je kazala da je veliki broj nevladinih asocijacija izrazio interes za učešće u ovom programu, a da je njegov fokus na mladima, kao i da su implementatori dali prednost organizacijama koje su osmislile projekte za njihove lokalne zajednice.

U žiži je inovativni način za rješavanje problema u lokalnim zajednicama, kazala je Nedera te dodala da je ponosna zbog suradnje UNDP-a s Norveškom u ovom projektu.

Direktorica nevladine asocijacije „Žene za žene International udruženje Sarajevo“ Saida Sarić izjavila je da se prijavljeni projekt iz te organizacije odnosi na udruženje žena iz općine Zavidovići.

Cilj je pomoći osnaživanju žena za rad u lokalnim zajednicama, između ostalog, u suradnji s Općinom.

– Ako želimo promjene, treba da se uključimo svi, posebno žene, a posredstvom ovog programa, žene u općini Zavidovići imaju priliku prakticirati demokratiju  u svojim lokalnim sredinama – zaključila je otpravnica poslova u Ambasadi Norveške u Bosni i Hercegovini Siri Andersen.

(Agencije)

IZVOR Agencije

Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *