Novi Travnik: U susret 8. martu, organizovano predavanje „Žena ženi je podrška“

Foto: Udar

U susret Međunarodnom danu žena, juče je u Novom Travniku, bh. književnica, Sara Sabri, održala predavanje na temu „Žena ženi je podrška“.

„Da li je žena ženi podrška?“, bila su neka od pitanja o kojim se govorilo u preponoj sali Općine Novi Travnik. Neke od djevojaka koje su bile na predavanju, rekle se kako su ponekad više podrške dobile od muškaraca nego od žena. Neke su govorile da nisu dobile podršku ni od koga, pa su same morale da se izbore sa svojim problemima.

Razgovarajući sa učesnicama, i sama Sara Sabri je podjelila dio svoje intime, ispričavši kako je odlučila da se razvede. Kada se prvi udala, Sara je majci govorila kroz šta prolazi u braku.

Šuti i trpi, mnoge trpe, trpi i ti, bio je jedini savjet koji je Sara mogla dobiti od majke.

Ubrzo je uslijedio razvod, a prva rečenica koju je njena majka izgovorila nakon razvoda je bila „šta će komšiluk reći“.

U diskusiji je bilo i drugih, mnogo boljih promjera.

Kada sam se porodila, moja mama je bila uz mene četrdeset dana i pomagala mi je oko bebe – rekla je jedna od učesnica tribine.

Nakon tribine, uslijedila je predstava za žene koje je izvelo Amatersko kazalište iz Travnika na temu Žena iz Holivuda, nakon čega je bila priređena i prigodna zabava.

Munib Hajrić, jedan od članova Organizacionog odbora, kazao je da su na ovaj način željeli u Novom Travniku da naprave poseban poklon pripadnicima ljepšeg pola, jer  zadnjih godina se nije ništa organiziralo povodom Dana žena.

(portal-udar.net)

IZVOR Naida Kolonić

Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *