ROMSKA STRANKA JEDINSTVO SAMOSTALNO U BUJANOVCU

Izbori daju mogućnost da se građanstvo izbori za bolji položaj svoje zajednice na lokalu, gradu i republici. Da li će romska zajednica imati svoje predstavnike u svim državnim strukturama i da li se klima polako menja, dolaskom proleća, ostaje nam samo da se nadamo da su romski predstavnici napokon politički sazreli i shvatili šta je koncept organizovanja zajednice i kako to pokrenuti masovno?

U razgovoru sa predstavnikom OO Romske stranke jedinstvo u Bujanovcu, gospodinom Ademom Salihijem na čijem čelu je predsednik Ferhat Saiti. Razgovarali smo o predstojećim lokalnim izborima koji su raspisani  za 26.April 2020 godine.

Rečeno nam je da je RSJ donela odluku o samostalnom izlasku na predstojećim lokalnim izborima i da je OORSJ formiran kako bi svojim delovanjem i zalaganjem radio na poboljšanju položaja romske zajednice u Bujanovcu. Sastav OORSJ čine oko 90 %,  mladi i perspektivni Romi, pre svega obrazovani gde je najniži stepen obrazovanja srednjoškolsko, a medju članovima ima i studenata i fakultetski obrazovanih.

Za izlazak na lokalne izbore u Bujanovcu potrebno je sakupiti 420 potpisa podrške uredno overenih kod notara, za predaju liste.

Na opšte zadovoljstvo članova OORSJ podrška je ogromna i nezapamćena, kakva nije bila u poslednjih deset godina, kaže godspodin Salihi koji je iako je na poslu, izdvojio svoje vreme, za razgovor sa nama.

Za sada nema opstrukcija većinskih stranaka, ali ni romskih predstavnika koji već deluju na lokalu, verujemo da će ovi izbori biti uspešni i da će ,,Romska stranka jedinstvo” ostvariti zacrtane ciljeve.

Odluka vrha stranke je da se u Bujanovcu izađe na lokalne izbore, a predsednik Ferhat Saiti dao je odrešene ruke svojim predstavnicima stranke u Bujanovcu.

Verujemo da će ove inicijative pokrenuti i ostale predstavnike romskih političkih partija, iako je inicijativa o čuvenom romskom jedinstvu za sada izbledela, a kako je gospodin Osman Balić rekao prilikom gostovanja na jednoj TV stanici u Nišu, još uvek nije sve konačno i postoji velika mogućnost da se na ovim izborima ipak učestvuje, da li samostalno, da li jedinstveno, videćemo!?

Ostaje nam samo da se nadamo najboljem, jer ovaj moment je istorijski za aktivnije političko delovanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji.

 

Milorad  Popović

Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *