JOŠ SAMO JEDNA FARSA

Nedavno su romske političke partije posrnule u zagrljaj jedna drugoj i stvorio se ambijent oko jedinstvenog stava o izlasku na predstojeće izbore.

Međutim, izgleda je sve ostalo na stavu jer i danas nakon svih ovih godina, bolest koja izjeda mnoge romske takozvane lidere, koji na samostalnu inicijativu sebe smatraju legitimnim predstavnicima cele romske zajednice i na uštrb cele romske nacije koja živi u Republici Srbiji, a koja je 2003 stekla status nacionalne manjine.

Po Ustavu RS postoje neki zakoni koji su legitimni i koji se moraju poštovati i primenjivati, međutim svedoci smo da i danas nakon pedeset godina, nije problem ni u romskoj zajednici, a ni u vladajućim strukturama RS, kao ni u većinskom stanovništvu, već upravo u kmetovima i podguznim muvama koje i dan danas, zarad sopstvenih interesa narušavaju integritet romskog življa u RS.

Imali smo prilike da na društvenim i socijalnim mrežama vidimo pravo stanje romskih predstavnika, ponašanja, razgovore i stavove koji su, na stranu to što su smešni i žalosni, jasan pokazatelj aktuelnog stanja u borbi za prevlast ko će biti bolji kmet, trgovac i doušnik strukturama vlasti, počev od lokalnih samouprava, gradskih i državnih vlasti.

Raduje nas to što je mulj počeo da isplivava na površinu i što smo bili svedoci i prognozeri da će cela ta ideja oko jedinstvenog izlaska na izbore biti samo još jedna farsa i obmana za romsku zajednicu.

Počeli su da isplivavaju i poneki dokumenti, molbe i zahtevi od strane romskih lidera koji su sami sebi dodelili titulu nekoga ko treba da brine o celoj romskoj zajednici, samo da li je narod njih odabrao kao legitimne predstavnike, da li je narod odlučio da baš ti ljudi trebaju da ih zastupaju i gde, kod koga, kako i na koji način?

Mišljenja smo da sve dok se ne pojave nove snage na političkoj romskoj sceni, koje imaju visoku svest o nacionalnom interesu romske zajednice, koje imaju model i predstavku kako se rešiti siromaštva, kako zaustaviti projekat koji je sinonim za romsku zajednicu i kako se boriti da zakoni koji štite prava svih građana RS samo budu primenljivi i upotrebljeni, tek tada možemo očekivati napredak romskog naroda i boljitak romske dece.

Do tada, ostaje nam da i mi kao braća Jevreji, čekamo Mesiju i bolji položaj Roma i Romkinja u RS.

Milorad Popović

Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *