Sa Romima ili bez njih?

Izbori u Srbiji biće održani 26. aprila 2020.

Da li će i romska zajednica imati svoje kandidate na ovim izborima od kojih mnogo toga zavisi , da li će nakon dužeg vremenskog perioda i Romi dobiti svoje predstavnike u Parlamentu, Pokrajini, Lokalnim samouprava i drugim institucijama, mnogo toga zavisi kako od romskih političara, organizacija civilnog društva, ali pre svega i zajednice koja treba da podrži romsku listu, ukoliko se za to steknu uslovi.

Prošle izbore Vitomir Mihajlović koji je bio na čelu ,,Romskog Nacionalnog saveta Roma Srbije” podržao je jedinstvenu listu i jedini je koji je uspeo da okupi romske političke predstavnike i ujedini ih za nastupanje na te izbore. Međutim mnogo je spoljnih detalja bilo iako je ta lista uspela da prikupi sve potrebne potpise i lista se  kao najbolja i najpedantnija sa papirološke strane proglasi važećom. No. međutim onda su usledile opstrukcije i Miloš Mihajlović i svi predstavnici ,,Jedinstvene romske liste” bili su primorani da istu povuku.

Nadamo se da do takvih malverzacija na ovim izborima nećer doći i da će romska zajednica uspeti da jedinstveno nastupi na ovim izborima 2020-te godine.

Ostaje nam da se nadamo da će Vitomir Mihajlović uspeti da ponovi uspeh sa prošlih izbora i na ove izbore izvede romsku zajednicu, ali je i ujedini ka zajedničkom cilju i prosperitetu.

Raduje nas situacija sa terena kao i sa društvenih mreža gde romska zajednica pokazuje odlučnost, volju i želju da se nešto konačno promeni u političkom životu, jer to je jedini način da krenemo ka uspehu i prosperitetu, ka promenama i egzistenciji celokupne zajednice, ali i društva.

Demokratija ne sme da spava, vreme je da se podvuče crta!

Milorad Popović

Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *