ROMI NEDOVOLJNO POLITIČKI ZRELI

Podesećanja radi još davne 2013 pisali su mnogi o neaktivnosti romske zajednice u politički život zemalja u kojima žive.Kao jedan od razloga je naveden njihov društveno-ekonomski i socijalni status, jer zapravo gladan čovek ne može da razmišlja o politici, aktivizmu i promenama, kada gleda samo kako da preživi i prehrani porodicu.

Bez obzira da li je reč o Srbiji ili Makedoniji, o Bugarskoj, Rumuniji ili Mađarskoj: i u zemljama u kojima Romi žive već vekovima, oni su marginalizovani i pogrdno se nazivaju „ciganima“. Samo retko su po neki pojedinci prihvaćeni kao ravnopravni sugrađani. To je važno imati na umu kada je reč o nedovoljnoj političkoj angažovanosti Roma u zemljama u kojima  žive.

Tu se radi o zemljama u kojima se „demokratija još razvija i tu su Romi nepoželjni“, kaže Balić. U nekim parlamentima zemalja na području srednje i jugoistočne Evrope postoje doduše poslanička mesta rezervisana za pripadnike nacionalnih manjina, pa time i za Rome, ali po Balićevom mišljenju tu se radi samo o „fasadnoj demokratiji“ u kojoj Romi „služe kao politički dekor“.

Ipak, čak i ta ograničena mogućnost delovanja u političkom životu za Rome predstavlja veliki napredak. Posebno su Romi na lokalnom nivou uprave u zemljama poput Srbije, Bugarske ili Rumunije angažovani i nastoje da poboljšaju uslove stanovanja svojih sunarodnika, odnosno da omoguće romskoj deci da pohađaju školu.   

Izvor: Forum Roma Srbije

I ove 2020 izborne godine imali smo priliku da promatramo otvoreni poziv za romsko jedinstvo za izlazak na predstojeće parlamentarne izbore i nekako smo svedoci da se opet u te svrhe, kada romska zajednica treba da politički napreduje i krene napred u političkom životu, pojave isti oni koji su unazad 30 godina na političkoj sceni, sa svim svojim mrljama i teškim grehovima prema romskoj zajednici, tu u prvom planu. A šta je sa novim mladim licima, šta je sa onima koji nisu ukaljani, šta je sa svim tim čuvenim jedinstvom i tom ,,fasadnom demokratijom“ prema romskoj zajednici od strane romskih lidera?

Da li će i ovi izbori proći bez Roma i Romkinja na bitnim mestima gde se donose odluke, da li će i ovaj put institucije od značaja gde se rešavaju problemi romske zajednice ostati bez romskih predstavnika, da li će se odluke o Romima opet donositi bez Roma?

Misterija je velika da se potlačivanje, izdaja, manipulacija i obmana dešava na očigled svih nas i da se dodvoravanje aktuelnim političkim strankama nastavlja, samo da li su ti Romi zaista oni za koje se predstavljaju i da li je romska zajednica dužna da od takvih zavisi?

Zašto je toliko komplikovano okupiti romsku zajednicu da glasa za jedinstvenu romsku listu, da li je problem pronaći 250 kompletnih ličnosti za listu i da li je potrebno da i za budućnost naše dece sakupljamo novac da bismo izašli na predstojeće izbore?

Toliki projekti, projektovanja i modelovanja stvarnosti, a i ovi će izbori proći bez romskih predstavnika u parlamentu i drugim bitnim državnim institucijama.

Nekako je čudna pojava da oni koji se bore protiv fašizma, desničara i nacista, upravo u ruke njima guraju romski narod.

Nadamo se da će u bliskoj budućnosti romska zajednica shvatiti poentu manipulacije, siromaštva, bede i značaja opstanka i očuvanja tradicije, kulture, maternjeg jezika, kao jedini bitni značaj opstanka porodice koja je osnov svih osnova za budućnost, ali i sadašnjost u kojoj trebamo da živimo sada i odmah!

Milorad Popović

Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *