Izbori u Srbiji biće održani 26. aprila 2020.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je parlamentarne, a predsednica

Skupštine Srbije Maja Gojković lokalne izbore, dok su pokrajinski raspisani dan ranije.

„Biće dovoljno vremena da svi predstave programe, želim svima uspeh, ne mogu sada da govorim kao stranački funkcioner.

„Naravno, biće povišenih tonova i strasti, uvek ih je bilo, ali je važno da sve protekne u demokratskoj atmosferi i u miru“, izjavio je Vučić uoči raspisivanja izbora.

Ko sve može da glasa, za koga i kako se dalje biraju politički predstavnici?

Ko može da glasa

Oko 6.8 miliona ljudi ima pravo glasa na opštim izborima.

Glasački listići na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji biće roze boje, a kontrolni listić za proveru ispravnosti glasačke kutije biće tirkizni, odlučila je krajem januara Republička izborna komisija.

Ministarstvo za državnu upravu trenutno sastavlja jedinstven birački spisak na osnovu lista koje su sastavile lokalne vlasti. Lista bi trebalo da bude završena 20 dana pred izbore i tada će se znati tačan broj birača.

Jedinstvena lista znači da će glasači moći da dobiju glasačke listiće na bilo kojem biračkom mestu u zemlji. Do 2012. godine, glasači su mogli da glasaju samo u registrovanom mestu prebivališta. Tako osoba koja se prijavila kao stanovnik beogradske opštine Vračar, nije mogla da glasa nigde drugde.

Kako se biraju predstavnici

Parlamentarni izbori

Na parlamentarnim izborima građani Srbije biraće 250 poslanika čiji mandat traje četiri godine.

Čitava Srbija je jedna izborna jedinica. Zastupnici se biraju kroz sistem proporcionalnog predstavljanja na listi stranaka.

Broj mesta se dodeljuje srazmerno broju glasova dobijenih na svakoj listi, a primenjuje se sistem najviših koeficijenata. Ako dve ili više lista imaju isti koeficijent, mesto dobija lista sa većim brojem glasova.

Na svakoj listi, svaki treći kandidat mora da bude onog pola koji je na listi manje zastupljen. Ako 30 odsto ili više poslanika nisu predstavnici manje zastupljenog pola, lista se neće uzimati u obzir i stranka neće moći da ima poslanika.

Od februara ove godine, partije moraju da osvoje tri odsto glasova kako bi ušle u skupštinu. Ovo se ne odnosi na stranke koje predstavljaju etničke manjine.

Predsednik daje mandat za formiranje nove Vlade predstavniku stranke koja je osvojila najviše glasova. Međutim, parlament mora da potvrdi izbor premijera ili premijerke i kabinet.

U političkom sistemu Srbije, izvršna vlast je u rukama premijera, dok predsednik upravlja spoljnom politikom i komanduje oružanim snagama.

Pokrajinski izbori

Pokrajinski izbori održavaju po proporcionalnom izbornom sistemu u Autonomnoj pokrajini Vojvodine.

Bira se 120 poslanika.

Sistem je isti kao i za opšte izbore. Broj mesta se dodeljuje putem proporcionalnog sistema, a cenzus je tri odsto za sve učesnike, osim za stranke nacionalnih manjina. Svaki treći kandidat na listama mora biti pripadnik manje zastupljenog pola.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da je „Skupština Vojvodine parlament u kojem se neguje visok nivo kulture u ophođenju, međusobno uvažavanje i poštovanje“.

Lokalni izbori

Odluka o raspisivanju izbora za odbornike gradova i opština u Srbiji se ne odnosi na opštine u kojima su održani vanredni izbori.

„Pratite programe svih kandidata i izaberite one koji će odgovornom i ozbiljnom politikom moći da unaprede život vaših porodica“, rekla je Gojković.

Ona je pozvala kandidate da se nadmeću za podršku građana dobrim programima, da ponude vizije razvoja i da se u kampanji uzdrže od govora mržnje.

Izvor:Danas

Raspisani lokalni izbori

Predsednik Skupstine grada Beograda, Nikola Nikodijevic potpisao je odluku o raspisivanju   izbora za odbornike  svih 17 skupstina gradskih opstina u Beogradu za 26.april , medju kojima je I Lazarevac. U  gradskoj opstini  Lazarevac odrzana je sednica opstinske izborne komisije, koja je usvojila sve potrebne obrasce koji su neophodni za izborni proces. Nasa opstina ima 61 odbornika.Na teritoriji opstine ima 50.805 biraca, sto nije konacan broj, jer se biracki spiskovi  zakljucuju 15 dana pre izbora.U Lazarevcu ima 64 birackih mesta.  Da podsetimo, dve novine u Zakonu o lokalnim izborima su spustanje izbornog cenzusa sa 5 na 3 posto I ucesce zena na izbornim listama , sa nekadasnjih   33 na 40 posto, sto znaci da se medju 5 kandidata na listi  moraju naci bar dve osobe zenskog pola . Sve stranke, koalicije, grupe gradjana mogu doci u salu 49 lazarevacke opstine I preuzeti diskove na kojima su svi potrebni obrasci za sve  koji zele da ucestvuju u izbornom procesu.

“ Pozivamo gradjane da izadju na izbore, neka najbolji pobedi “, rekao je predsednik izborne komisije gradske opstine Lazarevac, Dalibor Matijasevic, na Konferenciji za medije u gradskoj opstini .Odlukom o raspisivanju izbora pocinju zvanicno sve izborne radnje.

Milorad Popović

Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *