Kakanj: Deset novih stanova za socijalno ugrožene Rome

Mart 1, 2020

Foto: Općina Kakanj

Povodom 1. marta – Dana nezavisnosti BiH, u Kaknju je upriličeno svečano otvorenje 7. po redu zgrade socijalnog stanovanja u naselju Varda.

Stanove je dobilo 10 porodica romske nacionalnosti.

Načelnik Općine Kakanj, Aldin Šljivo, u svom obraćanju istakao je kako je neizmjerno sretan što naselje Varda danas krasi 7 lijepih stambenih zgrada, a bilo je zluradih mišljenja da je to nemoguće i da će, ako i bude nešto izgrađeno, ubrzo sve biti i uništeno, te kako je ovo jasan odgovor na predrasude.

„Vi ste, dragi sugrađani Romi, u nama prepoznali iskrenost i otvorenost, a mi u vama vidimo dobre domaćine koji brinu o izgrađenim zgradama i aktivno sarađuju na planu izgradnje novih zgrada, ali i na planu realizacije drugih projekata. Naravno, uvijek ima i pojedinaca koji se trebaju dodatno uozbiljiti u smislu da se održavaju stanovi, da se ne formiraju deponije smeća oko kuća, da se ne pale gume i da se ne vrše druge zabranjene radnje“, rekao je načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo.

Vrijednost ovog projekta iznosi 593.241 KM. Realizaciju projekta finansirali su Caritas Švicarske sa 254.000 KM, Općina Kakanj sa 239.240 KM, te Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH sa 100.000 KM.

Izvođač radova bilo je preduzeće „GTR” Mostar. Radovi su počeli 25. marta 2019. godine, a zgrada je predata investitoru 10. decembra 2019.

(portal-udar.net)

IZVOR D.A.

Evropske romske novine

1 Comment

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *