ECRI: Mete predrasuda diskriminacije, ksenofobne retorike i nasilja su muslimani, Jevreji, Romi i crnci

ECRI naglašava da je uočljivo da raste broj glavnih političkih stranaka koje usvajaju restriktivne politike prema migraciji i integraciji koje su ranije bile povezane sa desničarskim strankama

Februar 29, 2020

Nezavisno tijelo Savjeta Evrope protiv rasizma i netolerancije (ECRI) u godišnjem izvještaju za 2019 objavljenom u četvrtak ukazuje na alarmantne trendove pojačanog utjecaja ultranacionalističke i ksenofobne politike širom Evrope.

Izvještaj ukazuje na govor mržnje u društvenim medijima, rasprostranjen antisemitizam i mržnju usmjerenu prema muslimanima kao i sve neprijateljskije okruženje za nevladine organizacije koje rade sa osjetljivim grupama.

“Moramo zaustaviti širenje otrovne retorike rasističkih ekstremista koja udara u samo srce naših demokratija. Naše države članice moraju zajedno raditi protiv rastuće prijetnje desnice, uključujući saradnju s ECRI-om i primjenu njegovih preporuka”, rekla je Marija Pejčinović Burić, Generalna sekretarka Vijeća Evrope.

U izvještaju ECRI ukazuje da su mete dugogodišnjih predrasuda diskriminacije, ksenofobne retorike i nasilja muslimani, Jevreji, Romi i crnci.

Ksenofobni nacionalizam i dalje prikazuje Islam kao religiju stranu nacionalnoj kulturi i identitetu mnogih zemalja članica.

Ukazuje se da je poraslo nasilje u ekstremnom obliku protiv Jevreja i jevrejskih institucija, a rasizam protiv crnaca i socijalna marginalizacija Roma su izazovi koji se ponavljaju.

Dok su neke zemlje preduzele dalje akcije kad je riječ o jednakosti LGBTI populacije, neke druge su krenule u suprotnom pravcu i LGBTI osobe i dalje su suočene sa uznemiravanjem, prijetnjama i nasiljem, navodi se u izvještaju.

Osjećaj nesigurnosti među Evropljanima nastavlja da podstiče anti-imigrantska osjećanja. To osjećanje, kako se navodi u izvještaju, naširoko koriste ksenofobni nacionalisti. Izvještaj ukazuje na potrebu proaktivnog pristupa i podrške inkluzivnog obrazovanja.

ECRI ukazuje da je porasla popularnost ultranacionalističkih stranaka u nekim zemljama što se vidi na izborima za Evropski parlament i nekoliko nacionalnih parlamenata ali da nije dovoljno samo konstatovati povećan broj mjesta osvojenih na parlamentarnim izborima.

ECRI naglašava da je uočljivo da raste broj glavnih političkih stranaka koje usvajaju restriktivne politike prema migraciji i integraciji koje su ranije bile povezane sa desničarskim strankama.

“Razne izborne kampanje 2019. godine pokazale su da su ultranacionalistički, ksenofobni, rasistički i homo/transfobni govor ponovo u usponu i sve više prožima i čak postavlja ton na društvenim mrežama”, navodi se u izvještaju.

“Uvredljive i degradirajuće izjave koje su nekad smatrane neprihvatljivim sada postaju nova norma, a govor mržnje koji predstavlja izazov za opšti princip ljudskog dostojanstva preljeva se u nedigitalni svakodnevni život”, dodaje se.

Situacija je pogoršana time što organizacije koja se zalažu za interese osetljivih grupa i dalje nemaju dovoljno finansijskih sredstava i osoblja, kao ni ovlaštenja da pruže podršku žrtvama i da ih predstavljaju pred sudovima.

Važna uloga organizacija civilnog društva tek treba u potpunosti da bude priznata i podržana, navodi se u izvještaju.

ECRI izražava zabrinutost zbog sve neprijateljskijeg pravnog, verbalnog i ponekad i fizičkog okruženja u kome djeluju neke nevladine organizacije i aktivisti za odbranu ljudskih prava u nekim zemljama. Te organizacije se prikazuju kao prijetnje za nacionalni interes i bezbjednost i zastrašuju se oni koji otvoreno podržavaju osjetljive grupe.

U izvještaju se također navodi da se pojavljuju novi izazovi vezani za utjecaj vještačke inteligencije na diskriminaciju u društvu.

Za sada nema puno slučajeva namjerne diskriminacije preko vještačke inteligencije, međutim, sve više je primjera nenamjerne ili indirektne diskriminacije obično zbog neuočene pristrasnosti među samim dizajnerima sistema, nedostatka transparentnosti u procesima vještačke inteligencije, kao i nedostatka mehanizama koji bi detektovali i prevenirali diskriminaciju.

Link izvještaja:

https://rm.coe.int/ecri-annual-report-2019/16809ca3e1

(portal-udar.net)

IZVOR D.Mrkić

Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *