Mađari protestuju protiv Orbanove antiromske kampanje

Nacionalistički premijer Mađarske, kojeg Evropska unija kritikuje zbog narušene vladavine prava, predložio je da se država ogluši na sudsku odluku o isplati odštete romskoj djeci u selu Gjongjospati, već im umjesto toga osigura obuku

Februar 23, 2020

Više od dvije hiljade Mađara, zajedno s romskim porodicama i civilnim grupama, izašlo je danas na proteste protiv antiromske kampanje premijera Viktora Orbana, noseći transparente “Budućnost se ne može izgraditi na mržnji” i “Niko nije iznad zakona”.

Nacionalistički premijer Mađarske, kojeg Evropska unija kritikuje zbog narušene vladavine prava, predložio je da se država ogluši na sudsku odluku o isplati odštete romskoj djeci u selu Gjongjospati, već im umjesto toga osigura obuku.

Niži sud naredio je državi plaćanje troškova parnice koja se vodi gotovo cijelo desetljeće. Mađarski Visoki sud uskoro bi trebao donijeti konačnu presudu.

Uz usporavanje ekonomije i sve manji značaj njegove protivmigrantske kampanje, analitičari kažu da Orban želi mobilizirati svoje glasače ciljanjem na nezavisne sudove, romsku manjinu i nevladine organizacije koje im pomažu.

“Miješanje vlade u restituciju Gjongjospate je protivzakonito i narušava vladavinu prava i nezavisnost sudova”, objavili su organizatori protesta na Facebooku.

Orban je kazao da je “sudska odluka o segregaciji uzbudila javno mnijenje propisujući velike svote novca nekim romskim stanovnicima” i dodao da svi moraju raditi kako bi primili novac.

Također je rekao da su advokati iskoristili prenapučenost zatvora kako bi pokrenuli 12.000 tužbi protiv vlade zbog kršenja zatvorskih standarda koje propisuje Evropska unija.

Advokati su odgovorili da Orban potkopava vladavinu prava.

Do nedjelje je gotovo 500 psihologa potpisalo peticiju protiv vladine kampanje za koju kažu da bi mogla potaknuti mržnju između Roma i drugih stanovnika.

Inače, Romi u mađarskoj čine pet do sedam posto stanovništva.

(portal-udar.net)

IZVOR D.Mrkić

Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *