ETIČKE KOMISIJE I ZLOUPOTREBE DJECE: Zavjera podmukle zastupnice ili sistemsko zlostavljanje?

Objavljeno: 20.02.2020. u 11:43h

Djeca su najdostupniji i najjeftiniji predizborni resurs, kako lidera SBB-a, tako i većine ostalih političkih stranaka u BiH

FOTO: kakanjlive.com

Piše: Branka Mrkić-Radević

Klub SBB-a u Parlamentu FBiH podnio je prijavu Etičkoj komisiji Parlamenta protiv šefice Kluba Naše stranke Sabine Ćudić zbog objavljivanja fotografija na kojoj se nalaze vezani štićenici zavoda u Pazariću. Zastupnica Ćudić je, smatraju u SBB-u, morala obavijestiti roditelje, tužilaštvo i policiju prije objavljivanja slika. Ćudić je objavila da je prijava Komisije uslijedila nakon što je na zadnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH uputila niz pitanja u vezi provođenja mjera zaštite štićenika u Zavodu.

Sabina Ćudić više puta je u svojim istupima naglasila da je dokumentaciju koju posjeduje predala tužilaštvu i policiji. Ako je prekršila etičke kodekse, treba biti sankcionisana.

Ipak, SBB-ova prijava licemjerna je iz više razloga. Upravo su djeca najdostupniji i najjeftiniji predizborni resurs, kako lidera SBB-a, tako i većine ostalih političkih stranaka u BiH. U vrtićima, školama, parkićima i igralištima, na obilježavanjima godišnjica, otvaranju šoping centara… Posebno su kvalitetan i vrijedan potencijal djeca iz manjinskih skupina. Odaberete desetak, naprimjer, romske djece školske dobi, ugostite ih u općini jednom ili dvaput godišnje, uručite paketić i ruksak. Za malo novca, truda i vremena priskrbite imidž brižnog načelnika.

Ili, još bolje, na početku školske godine djeci podijelite besplatne udžbenike, koje, istina, ne plaćate vi iz svog džepa, ali to je manje važno i neće vas spriječiti da im na prigodnoj kartici uz ruksake napišete: Vaš darodavatelj, načelnik… taj i taj.  

Nezaštićena, djeca su na plakatima, u zagrljajima političkih kandidata, na fotografijama sa predizbornih skupova… I tada su SBB-u valjda simpatična i prihvatljiva. Svjedoče o boljoj budućnosti. I sigurno je da su lično lideri stranaka prikupili saglasnost sve i jednog roditelja za učešće njihovog djeteta u ovim značajnim događajima.

Jasno je da se fotografije djece ne mogu i ne smiju objavljivati tek tako bez roditeljske dozvole. Ali na fotografijama iz Pazarića lica djece su zatamnjena, a one su u tom trenutku poslužile za više ciljeve: pomoć štićenicima koji žive u nehumanim uslovima i preko čijih leđa se bogate pojedinci iz Sistema. Od kojih su neki, gle čuda, članovi SBB-a. Ali to klubu SBB-a ne smeta.

Interesantno je podsjetiti na još jedan primjer dvostrukih aršina SBB-ovaca i SBB-ovkinja.

Žurnal je pisao da je smijenjeni direktor Zavoda u Pazariću Redžep Salić prije nepune tri godine osuđen zbog fizičkog zlostavljanja tadašnje supruge.  

Kazna mu je, malo prije konkurisanja i imenovanja na direktorsku poziciju u Pazariću, brisana iz evidencije. Čim je ostao bez fotelje u Pazariću, Salić je ponovo zbrinut u Fondu za zaštitu okoliša.

Fond za zaštitu okoliša godinama izdašno finansira projekte zastupnice Sanele Prašović-Gadžo, kojoj su zasmetale fotografije iz Pazarića. SBB-ov ministar Vesko Drljača i HDZ-ov Vjekoslav Mandić, koji su godinama dobijali izvještaje i znali za stanje u Pazariću, i dalje su cijenjene kolege. Bivši direktor Jasmin Ćerimagić? Pa niko nije kriv dok se ne dokaže, zar ne?

Ista Etička komisija amnestirat će odgovornosti Adisa Arapovića za njegovu objavu o silovanim ženama. Neka se izvini svima koji su se našli uvrijeđenima, zaključili su.

A ko se i kada izvinio porodicama štićenika Pazarića?

Plakala sam sedam dana kada sam vidjela fotografije”, reći će majka djeteta sa posebnim potrebama koje čak i nije smješteno u Pazariću.

Treba joj reći da ne plače, nije to ništa istina. Nisu direktori, ministri, umjetnici i drugi maltretirali tu djecu u Pazariću. Nisu otimali od njih i stavljali u svoje džepove, kuće, kupatila i usta. Sve je to zavjera jedne podmukle zastupnice, a mi ćemo saznati kako i zašto baš sada. Jer je jedino to i važno.

Da ne bude zabune, lica djece na fotografijama uz tekst zatamnio je Žurnal.

(zurnal.info)

Web development Promotim d.o.o. Sarajevo

Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *