WikiLeaks: Asanž je politički zatvorenik, ugroženo i novinarstvo

Objavljeno: 19.02.2020,

Urednik Vikiliksa (WikiLeaks) Kristin Hrafnson je izjavio da je slučaj o izručenju Džulijana Asanža SAD “krajnje politički proces”, koji predstavlja “veliku opasnost po budućnost novinarstva”, javila je Anadolija, prenosi abrasmedia.info.

Na konferenciji koju je organizirala novinarska organizacija FPA on je kazao da je osnivač Vikiliksa “politički zatvorenik”.

“To je krajnje politički slučaj. Bio je to politički slučaj i 2010. godine, kada je američka vlada htjela srušiti Vikiliks. Bio je to politički proces i kada su ljudi tražili ubistvo Asanža”, rekao je Hrafnson.

On je dodao da njegove tvrdnje o politički montiranom procesu protiv Asanža potvrđuje i to što je bivši šef američke Centralne obavještajne agencije (CIA) i sadašnji šef američke diplomatije  Pompeo optužio Vikiliks da je “nevladina neprijateljska obavještajna služba”.

U međuvremenu je i američki potpredsjednik Pens dva puta išao u Ekvador i čelnicima te zemlje nudio otpis duga od 10 milijardi dolara za sporazum koji bi omogućio ekstradiciju Asanža u SAD.

“Stalno ponavljam da je Asanž politički zatvorenik”, kazao je Hrafnson i dodao da ga ne bi brinulo da se radi o klasičnom sudskom postupku, ali da se brine jer je to politički proces, u kojem je na meti i budućnost novinarstva, a ne samo Asanž, koji bi mogao biti osuđen na 175 godina zatvora ako bude izručen.

Hrafnson je zaključio da je proces protiv Asanža najveći napad na novinarstvo u svijetu.

On tvrdi da bi izručenje Asanža SAD moglo sjutra omogućiti da svaki novinar bude izručen u zemlje čijim liderima se ne svidi njegovo izvještavanje i pisanje.

Poslanici u australiskom parlamentu Endrju Vilki i Džordž Kristensen su takođe upozorili da bi izručenje Asanža u SAD predstavljalo veoma opasan presedan.

“Veliki sam poštovalac američkog predsjednika Donalda Trsmpa i britanskog premijera Borisa Džonsonaa, ali važnija mi je sloboda mišljenja i govora od obojice”, poručio je Kristensen.

Ročište o izručenju Asanža na britanskom sudu bi trebalo početi naredne sedmice, a riječ je o jednom od najvećih slučajeva te vrste u Velikoj Britaniji.

Britanski sud je odbacio zahtjev advokata osnivača Vikiliksa o prolongiranju saslušanja o njegovom izručenju.

Assangeovi advokati zatražili su odgodu saslušanja za tri mjeseca, što je odbio prvostepeni sud.

Advokati su dodatni rok tražili za pripremu odbrane, uz obrazloženje da je riječ o veoma kompleksnom i obimnom slučaju.

SAD, između ostalog, Asanža optužuje za kršenje zakona o špijunaži iz 1917. godine.

Asange je u 2012. godine zatražio azil u ambasadi Ekvadora u Londonu, kako bi izbjegao suđenje u Švedskoj, gdje je terećen za navodni seksualni napad.

Priveden je 11. aprila 2019. godine u ambasadi u Londonu, a potom je uhapšen zbog kršenja uslovne kazne.

Sud je Asanža zbog toga osudio na zatvorsku kaznu u trajanju od 50 sedmica.

Ukoliko britanski sud prihvati zahtjev SAD o izručenju Asanža, slučaj bi mogao biti prenesen na viši sud, a potom i na Evropski sud za ljudska prava.

Stručnjaci vjeruju kako bi Asanžov slučaj o izručenju mogao potrajati i dvije godine.

Vikiliks, čiji je Asanž osnivač, 2010. godine je objavio tajne dokumente o onome što je SAD činio u Iraku i Avganistanu.

EVROPSKE ROMSKE NOVINE

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *