Proširena crna lista poreskih oaza

Objavljeno: 18.02.2020,

Lista je uspostavljena 2017. godine poslije otkrića velike utaje poreza preko sistema koji su koristile kompanije i pojedinci da bi umanjili svoje poreske troškove

Ministri finansija zemalja EU dodali su danas Panamu, Sejšele, Kajmanska ostrva i Palau na crnu listu poreskih utočišta, a Turskoj su dali još vremena da izbjegne istu kategorizaciju, navodi se u objavljenom dokumentu evropskog bloka, prenosi Srna.

To što su na listu uvrštena Kajmanska ostrva, britanska prekookeanska teritorija, trebalo bi da predstavlja upozorenje za Veliku Britaniju u kontekstu postbregzitovskih pregovora između Londona i Brisela, naveo je njemački konzervativni političar Markus Ferber.

“Ovo šalje jasnu poruku da ideja pretvaranja Velike Britanije u poreski raj neće biti prihvatljiva za EU”, naglasio je Ferber, član Evropske narodne stranke.

Lista je uspostavljena 2017. godine poslije otkrića velike utaje poreza preko sistema koji su koristile kompanije i pojedinci da bi umanjili svoje poreske troškove.

Na listi su od ranije Fidži, Oman, Samoa, Trinidad i Tobago, Vanuatu, te američke teritorije Američka Samoa, Gvam i Američka djevičanska ostrva.

Na sivoj listi se nalaze: Angvila, Australija, Bosna i Hercegovina, Bocvana, Esvatini (Svazilend), Jordan, Maldivi, Mongolija, Maroko, Namibija, Sveta Lucija, Tajland i Turska.

EVRPSKE ROMSKE NOVINE

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *