Socijalna inkluzija romske zajednice u Srbiji i regionu

Nedavno je održan okrugli sto u Sutomoru na kome su učešće uzele i romske organizacije iz Srbije koje u partnerstvu sa Institutom za progres i saradnju zapadnog Balkana sprovode projekat sa ciljem Socijalne inkluzije.

Romski medijski servis je na projektu partner i predsednik/ca toga udruženja  Sandra Kostic,  a VD Biljana Jovanovic nam je rekla nešto o samom projektu: naime cilj projekta je ,,Sakupljanje materijala koji se mogu reciklirati, u centru Beograda često obavljaju nezvanični sakupljači otpada, uglavnom mladi Romi”.

Separacija otpada je glavni preduslov za reciklažu, koja igra glavnu ulogu u cirkularnoj ekonomiji. Međutim, da bi se recikliranje obavilo profesionalno, potrebna je mnogo veća efikasnost i mnogo prikladnija institucionalna podrška.

Mi ćemo dodatno osigurati da ugrožena grupa mladih Roma ne izgubi sadašnji izvor prihoda, kao posledicu stvaranja modernog sistema upravljanja otpadom, već upravo suprotno. Sam projekat bi mogao biti prepoznat kao “nosilac novih trendova” u srpskoj politici, koji povećava zapošljivost u najtežoj oblasti – većem broju Roma u zakonskim socio-ekonomskim tokovima.

Ovde je podstaknut i model podizanja svesti o ekološkom stanju u RS i kao takav bi se moga podstaći kroz ovakve inicijative, kao i ,,Bezbedno-ekološki procesi kako u romskoj zajednici, tako i u celoj Srbiji, regionu, pa i u svetu, naime oko 50% otpada će biti selektovano i pripremljeno za reciklažu od strane mladih Roma, koji će biti adekvatno obučeni da to obavljaju na bezbedan način, upotrebom ekološki prihvatljive opreme – bicikala sa električnim motorima.

Ova inicijativa Instituta za progres i saradnju zapadnog Balkana kao nosioca projektne ideje, a romskog medijskog servisa kao partnera je obećavajuća kako u ekonomskom, tako i u ekološkom smislu jer podstiče razvoj ekonomskog razvoja romske zajednice i verujemo da će zaživeti i dati određene rezultate u budućnosti.

Zahvaljujemo se kolegama iz romskog medijskog servisa na tretmanu koji smo imali, kao i organizatoru ovog jednog divnog dvodnevnog događaja, redakcija Romano Ilo – Evropske romske novine.

Reporter izveštač:

Milorad Popović

EVROPSKE ROMSKE NOVINE

2 comments

  1. Jocelyn Earthman Reply

    I have been exploring for a bit for any high-quality articles or blog posts in this sort of area . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this site. Reading this info So i am satisfied to exhibit that I have a very excellent uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I most undoubtedly will make sure to do not disregard this site and provides it a look on a continuing basis.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *