Romska parodija 2020

Posle dugih 15 godina i političke apstinencije, rodila se nova nada za romske političke predstavnike u Republici Srbiji. Nakon pregovora i potpisivanja koalicionog sporazuma, koji je inicirala SKRUG liga Roma sa ambicijom da se sve romske političke partije ujedine, sa tendencijom izlaska na predstojeće parlamentarne izbore i ulaska u borbu za dobijanje poslaničkih mesta.

Tim povodom Stalne konferencije romskih udruženja građana SKRUG – Liga Roma izdala je saopštenje u kome je predstavljena Romske političke partije „Jedinstvo“, „Romska partija“, „Unija Roma Srbije“, „Ujedinjena partija Roma“ i „Demokratska unija Roma“ saglasne su oko sledećih stavova:

– Da se naredni izbori, koji su važni za dalji napredak Srbije, na unutrašnjem i međunarodnom planu neće bojkovati;

– Da biste u skladu sa zahtevima za smanjivanje cenzusa sa 5% na 3% za sve političke partije, tražili smo da treba broj potrebnih potpisa za prethodnu preslušavanje manjinskih političkih partija smanjenih sa 10.000 na 1.000, jer već postoje zahtevi manjinskih partija preat 2018. godine;

– Da kupujete i manipulirate romskim glasovima, što je kršenje članova 156. Krivičnog zakonika Republike Srbije;

– Da bi slobodna volja birala romsku nacionalnu zajednicu, ne koristi se raznim socijalnim programima koristeći se siromašnim kao poseban „politički“ program za najmarginovalizaciju grupa kao sredstvo ukidanja njihovih političkih volja;

– Da će vršiti kampanju „Stop prodaji romskih glasova“ i pozivam sve domaće i međunarodne institucije i organizacije koje se bore za ljudska imanjinska prava i da podupiru ovu našu aktivnost;

– Liga Roma će zajedno sa romskim političkim partijama, u narednom periodu izabrati sa predlogom jedinstvenog nacionalnog programa Roma Srbije koji će ujediniti sve snage snage Roma jer samo jedinstvo može garantovati ostvarivanje svih političkih prava i poboljšati položaj Roma u Republici Srbiji.

Međutim, izgleda će i na ovim izborima romske stranke ići na sigurnu varijantu i opet manipulisati sa romskom zajednicom, tačnije prepustiti je na milost i nemilost većinskim partijama, kojima je ipak laknulo što je opet romskim liderima protivnik sujeta, ego, alavost, lični interes i sopstvena korist.

E pa ne može se u svatove ići bez buklije i neće narod više da se njime manipuliše, naučili su Romi do sada šta je manipulacija, lični interes i raskol, zato i nema podrške naroda. Namučio se napaćen narod, a I muka mu je više od dušebrižnika koji samo sebe gledaju i nije ih briga što Mađarska nema more i što je desnica ojačala u Srbiji.

Šta će njima neprijatelji, kada takve lidere imaju, pa je tako i položaj Roma u RS, takav, kakav je, skoro pa nikakav evo već poslednjih trideset godina.

Ukoliko se ne pojave neka nova lica, mlađi kadrovi, romske patriote i odgovorna lica, nema nama sna dušo jedina, jer u našim venama, teče krv Balkanska.

Ko zna, možda se i pojave neki novi klinci, sa pravim iskusnim vukovima iza sebe, a do tada. Sve mangup, do mangupa…..

Milorad Popović

EVROPSKE ROMSKE NOVINE

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *