Suštinski korak ka zagarantovanim mestima za manjinske zajednice

Kako su nam rekli Ferhad Saiti i Srđan Šajn !

RP i RPJ povodom novog izbornog zakona:

Korak ka sigurnim mestima, a ne različito vrednovanje glasa, predsednici Romske Partije Jedinstva i Romske partije Ferhad Saiti i Srđan Šajn, povodom novog izbornog zakona potpisali su zajedničko saopštenje:

,,Novo zakonsko rešenje nije različito vrednovanje glasa pojedinca, već smanjenje broja potrebnih glasova za manjinske liste ispod onog što je prirodni prag, i to sa ciljem kako bi se ostvarila Ustavna garancija da manjinski predstavnici učestvuju u radu najvišeg zakonodavnog tela.

Ovo je suštinski korak ka zagarantovanim mestima za manjinske zajednice jeste kombinacija sistema prirodnog praga i sistema sigurnih mesta za manjine.

U Hrvatskom a i u nekim drugim parlamentarizmima, imamo čist sistem zagarantovanih mesta što u suštini jeste ekstremniji oblik snižavanja prirodnog praga, stoga ne razumemo da pojedinci koji podržavaju te sisteme ovo rešenje vide kao različito vrednovanje glasa birača.

Smanjene cenzusa za većinske stranke na 3% nesumnjivo doprinosi jačanju demokratskog pluralizma na duže staze. ,, Podsetimo po novom  zakonu ukupan količnik manjinskih lista prilikom dodele mandata po dontovom sistemu uveća će se za 35%, a većinskim partijama je smanjen cenzus sa 5% na 3%.

Romska Partija Romska Partija Jedinstva

EVROPSKE ROMSKE NOVINE

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *