Saopštenje za javnost

Povodom izmena izbornih zakona RP i RPJ se složili:

Izdavanje potvrde manjinskim strankama mora da ima sudsku zaštitu predsednici Romske Partije i Romske partije Jedinstva, Srđan Šajn i Saiti Ferhad, koji čine izbornu koaliciju, zajedno su danas potpisali saopštenje u kome iznose:

,,Izdavanje potvrda partijama nacionalnih manjina da su zaista predstavnici te manjine u procesu kandidovanja na izborima od strane Nacionalnih Savet Nacionalnih manjina, jeste korak napred u borbi protiv zloupotrebe ovog prava ali on zahteva i donošenje pod zakonskog akta kojim bi se uredili rokovi i uslovi za izdavanje ovih potvrda.

Takođe je bitno da se pojasni i sudska zaštita ovoga prava, jer ukoliko dođe do zloupotrebe u samom Nacionalnom Savetu određenje manjine, u roku od 24 h pogrešnu odluku saveta mogao bi da izmeni nadležni sud.

Dakle ovde se ne radi o mogućnosti podnošenja  žalbe na donetu odluku Izborne komisije već o traženju da sud reši samo pitanje izdavanje potvrde ukoliko bude zloupotreba u konkretnom savetu.

Ćutanje Saveta je takođe stvar koja se mora uzeti u obzir s obzirom na dinamiku izbornog procesa i na nizak stepen organizovanosti administracije jednog broja Nacionalnih Saveta Nacionalnih manjina.

Šteta je ako se ne iskoristi ova prilika i izmene zakona tako da se smanji broj potrebnih potpisa manjinskim listama za podnošenje kandidature.

EVROPSKE ROMSKE NOVINE

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *