POKUŠAJ ROMSKOG JEDINSTVA

POKUŠAJ ROMSKOG JEDINSTVA

Nakon 13 godina od aktivnog političkog delovanja Romske stranke napokon postigle dogovor o zajedničkom delovanju na predstojećim izborima, koji su predodređeni za April mesec 2020 godine.

Na ruku romskim strankama ide smanjenje cencuza sa 5% na 3 %, da li će inicijativa romskog jedinstva potrajati i da li će romska zajednica napokon dobiti svoje predstavnike u Parlamentu i lokalnim samoupravama gde je prisustvo romskih predstavnika i više nego potrebno, jer ne može ,,Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja“ sprovoditi bez istih.

Ostaje samo da se od strane Vlade RS uvaži zahtev za smanjenje prikljupljanja potpisa sa 10.000 smanji na 1.000 kako bi romska zajednica ušla u trku demokratskih izbora i prava na slobodu izbora, a nakon toga i svih ostalih prava zagarantovanih Ustavom RS.

U celosti Vam prenosimo saopštenje za javnost inicijative okupljanja romskih političkih subjekata za učešće na narednim parlamentarnim izborima u Srbiji, koje je okupila SKRUG Liga Roma, na čelu sa Osmanom  Balićem.

Milorad Popović

S A O P Š T E NJ E

Romske političke partije „Jedinstvo,“ „Romska partija,“ „Unija Roma Srbije,“ „Ujedinjena partija Roma“ i „Demokratska unija Roma“ saglasne su oko sledećih stavova; – Da se naredni izbori, koji su važni za dalji napredak Srbije, na unutrašnjem i međunarodnom planu neće bojkotovati; – Da u skladu sa zahtevom za smanjenje cenzusa sa 5 % na 3 % za sve političke partije, tražimo da se broj potrebnih potpisa za predaju liste manjinskih političkih partija smanji sa 10.000 na 1.000, za šta već postoji zahtev manjinskih partija predat 2018. godine; – Da se kupovina i manipulacija romskim glasovima spreči, što je kršenje člana 156. Krivičnog zakonika Republike Srbije; – Da se slobodna volja birača romske nacionalne zajednice ne uslovljava raznim socijalnim programima koristeći se siromaštvom kao poseban „politički“ program za najmarginovalizanije grupe kao sredstvo ukidanja njihove političke volje; – Da će se vršiti kampanja „Stop prodaji romskih glasova“ i da pozivamo sve domaće i međunarodne institucije i organizacije koje se bore za ljudska imanjinska prava i da podrže ovu našu aktivnost; – Liga Roma će zajedno sa romskim političkim partijama, u narednom periodu, izaći sa predlogom jedinstvenog nacionalnog programa Roma Srbije koji će ujediniti sve političke snage Roma jer samo jedinstvo može garantovati ostvarivanje svih političkih prava i unapređenje položaja Roma u Republici Srbiji. Naredni sastanak romskih političkih partija biće održan 15. februara 2020. godine.

EVROPSKE ROMSKE NOVINE

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *