Obični ljudi: Za Alina Zahirovića 8. april ima trostruku vrijednost

Alin Zahirović navodi da se ponosi što je Rom, ali da njegova nacija mora da se svakodnevno dokazuje kako bi ostvarila istinsku ravnopravnost

Alin Zahirovic (Foto: Udar)

Porodica Alina Zahirovića ima trostruki praznik 8. aprila. Pored Međunarodnog praznika Roma koji obilježavaju, njegova supruga i kćerka Adnana i Azra Zečirević su rođeni na taj dan. Alin kaže da se na taj dan sa ponosom slavi jedan veliki jubilej i dva rođendana.

„To je više od događaja. To je nešto što se riječima ne da opisati. I oni koji su u tom trenutku sa nama mogu da vide i podijele sa nama tu sreću i radost“, kaže Alin.

Alin Zahirović navodi da se ponosi što je Rom, ali da njegova nacija mora da se svakodnevno dokazuje kako bi ostvarila istinsku ravnopravnost.

   „Bosanski Romi su zadnjih godina kao zajednica i građani mnogo napredovali. Doživjeli su djelimičnu inkluziju, približili su se bosanskom mentalitetu i jako dobro govore bosanski jezik, školuju svoju djecu, ali ima i školovanih roditelja, pa se to samo nastavlja. Imamo i sve veći broj onih koji rade ili pokreću svoje biznise. Ima i naravno ta negativna strana. Ona se odnosi prije svega na one Rome koji su iz siromašnijih kantona. Naime, nije isto živjeti u Sarajevu koji je bogatiji kanton, nego negdje drugo, recimo u srednjoj Bosni. Sarajevo pruža veću priliku. Problem je što dio Roma ne želi mijenjati svoje običaje, čak i ako je to nešto progresivno i omogućava bolji život. Ni mi, moja porodica ne mijenjamo našu kulturu ili našu nacionalnost, ali prihvatamo način života oko nas. Danas ljudi još uvijek imaju dozu                  predrasuda i nepovjerenja prema Romima, jer neki iz drugih država dolaze vamo i prose, ili se bave kriminalom. To je manjina. Mi nismo oni isti koji su došli prije 500 godina“, priča za Udar Zahiragić.

Nažalost, ističe, veliki broj Roma ne govori romski jezik.

„Romski jezik danas nije potreban u praktičnom životu. Mi živimo u BiH i govorimo bosanski jezik, da živimo u Francuskoj, govorili bi francuski jezik. Međutim, sa stanovišta tradicije, važno je znati romski jezik. Bilo bi zaista odlično kada bi se romski jezik priznao i stavio u školski sistem. Jer ako dozvolimo da izumre naš jezik, izumriječe i naša tradicija“, kaže Zahirović.

(portal-udar.net)

IZVOR R.U.

EVROPSKE ROMSKE NOVINE

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *