ERIAC: Romski kulturni i umjetnički uticaj koji se širi Evropom

ERIAC Impact, predstavljanje dosadašnjih rezultata i planovi za budućnost. (Foto: Udar)

Evropski romski Institut za kulturu i umjetnost (ERIAC) sa sjedištem u Berlinu, postoji već tri godine. Ovaj Institut je jedinstven i prvi je takve vrste koji konstatntno radi na promociji i prepoznavanju romske umjetnosti i kulture.

Za kratko vrijeme, ostvarili su vrlo značajne rezultate koji su kulturu i umjetnost Roma širom Evrope, stavili na nivo prepoznatljivosti i posebne važnosti ne samo za romsku zajednicu, već za čitavu Evropu.

Osnivači ERIAC-a su Fond za otvoreno društvo i Vijeće Evrope, dok je Vlada Savezne Republike Njemačke, obezbjedila finansijska sredstva.

Od kako je osnovan, Institut svoj rad temelji na vrijednostima 6 ideja: politička autonomija, različitost i pluralitet, visok standard kvaliteta umjetnosti i kulture, angažovanost i doprinos, liderstvo i poštovanje dostojanstva Roma.

Timea Junghaus (Foto: Udar)

Izvršna direktorica ERIAC-a, Timea Junghaus, rekla je za Udar da je važno naglasiti kako je za dvije godine postojanja, ERIAC imao preko 230 različitih događaja, da su bili na 19 raznih evropskih i dvije lokacije u SAD-u.

Ovo je vrlo mala kancelarija koja djeluje iz Berlina i bilo je nemoguće doprijeti do zajednice bez pune podrške lidera, umjetnika, javnih ličnosti, stipendista – rekla je Timea.

Za umjetnost i kulturu, u mnogim slučajevima se moglo čuti kako su elitističke i da je upitno kako one uopšte pomažu romskoj zajednici. Međutim, Timea Jungahus iznosi objašnjenje da su takvi stavovi vrlo stereotipni, ali i objašnjava i veliku potrebu dekonstrukcije takvog stava.

Junghaus, inače istoričarka umjetnosti i kustos savremene umjetnosti, vjeruje u kulturu kao snagu koja može puno toga donijeti romskoj zajednici u Evropi.

VIDEO

Članica Upravnog odbora ERIAC-a, Gilda Horvat, aktivistica, umjetnica i priducentica iz Beča, kaže da ljudi u UO ERIAC-a stalno rade na stvaranju što boljih uslova za funkcionisanje ERIAC-a. Često su u razgovorima sa vladama zemalja i taj dio posla je više politički. Primjera radi, Gilda objašnjava, kada se u nekoj zemlji želi organizovati događaj iz domena romske kulture, mnoge zemlje to nerado prihvataju.

U zemljama poput Rumunije, Bugarske ili Mađarske, mora se zaista uložiti veliki trud da se organizuje neki događaj. Vi sada vidite da se i organizuju neki događaji, ali mnoge događaje do sada su organizovali neromi, no ako trebamo romske projekte, romski lobi, onda to moraju uraditi sami Romi. I to je zapravo ono na čemu mi radimo – uvodimo liderstvo u umjetnosti i kulturi Roma – objašnjava Horvat.

Jedan od aspekta koji je sadržan u radu ERIAC-a, jesu i mediji, a Gilda Horvat u filmu i prije svega medijima, vidi veliku odgovornost.

VIDEO

Timea Junghaus, izvršna direktorica ERIAC-a, govoreći na kraju o planovima za budućnost, kratko nam je najavila da Institut planira u budućnosti da svoj uticaj višestruko poveća u mnogim zajednicama širom Evrope, a sve u saradnji sa članstvom Instituta i Barvalipe Akademojom.

(portal-udar.net)

IZVOR D.T.

TAGOVI   ERIAC  Gilda Horvat

EVROPSKE ROMSKE NOVINE

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *