Prezentacija projekta“Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji”

Prezentacija projekta“Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” – „Iz margine na posao: obuke Roma za postojeća radna mesta”

PROSTOR ZA VAŠU REKLAMU

Ovo je prostror za Vašu reklamu.
Budite pred očima hiljada posetilaca. SAZNAJTE VIŠE ....

Majstor za kompjutere
On-line servis
060/3040102

On-line servis kompjutera:
- Instalacije i deinstalacije
- popravke sistema
- online obuke

Skupština grada Sombora, Trg cara Uroša br. 1

Prezentacija projekta “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji”

Kako je rekla gradonačelnica grada Sombora Dušanka Golubović, projekata

„Iz margine na posao: obuke Roma za postojeća radna mesta” je veoma bitan za gradsku upravu, romsku zajednicu kao i sve partnere u realizaciji  ovoga projekta.

Umreženost, upućenost svih relevantnih učesnika jedni na druge je jasan pokazatelj i parametar kako bi trebalo da se u budućnosti radi i integriše romske zajednice, jer je to interes gradske uprave grada Sombora i svih njenih građana.

Vesna Vidojević, je predstavila nemačku organizacija za razvojnu saradnju GIZ, i napomenula u kakvoj je „žestokoj“ konkurenciji gradska uprava grada Sombora uspela da dobije pomenuti projekat.

 

Pokrajinska poslanica Jelena Jovanović, je istakla da samo obrazovan, osposobljen Rom/kinja može da učestvuje na tržišnoj „utakmici“ kao i izlasku iz začaranoga kruga romske zajednice.

 

Važnost obrazovanja i zapošljavanja su veoma bitni faktori u Strategiji za Inkluziju Roma i Romkinja u R.Srbiji.

Pokrajinska poslanica Jelena Jovanović, se obratila i na romskom jeziku prisutnima članovima romske zajednice i istakla njeno zadovoljstvo ogromnim brojem prisutnih članova romske zajednice, a što samo po sebi govori koliko smo  zainteresovani za ovaj projekat.

U svome daljem obraćanju Jelena Jovanović je istakla važnu ulogu romskog koordinatora za romske pitanja grada Sombor gospodina Aleksandra Radulovića, kao i njegovo izuzetno angažovanjem ne samu u ovome projektu i navela da je rada koordinatora za romska pitanja grada Sombor kao primer dobre prakse, te da je to način kako bi trebalo da svi koordinatori u R.Srbiji „preslikaju“ i sprovode u svojim opštinskim tojest gradskim upravama.

Aleksandar Popović, stalna konferencija gradova i opština SKGO je predstavio organizaciju i njen rad te takođe napomenu sa kakvom se izuzetnom konkurencijom nosio grad Sombor i realizatori ovoga projekta.

Aleksandar Popović, SKGO nije štedeo reči hvale za sve dosadašnje predprojektne i delimične projektne aktivnosti koje su do sada realizovane.

Mr Mihael Plac  menadžer projekta  odsek za LER i podršku ulaganjima je predstavio sve predprojektne aktivnosti kao i složenost samoga projekta, te naveo da „sve projektne složenosti kao i kratak projektni rok za njihovo realizovanje ne predstavlja problem u realizaciji istih“.

Škole za osnovno obrazovanje odraslih Sombor,  je projektni partner u realizaciji projektnih aktivnosti projekta „Iz margine na posao: obuke Roma za postojeća radna mesta” rekao je direktor.

Vladimir Popović te napomenuo da sa androgoškim asistentom Stevanom  Oršoš, škola za osnovno obrazovanje odraslih ima dugogodišnju više nego uspešnu saradnju.

I kao po nepisanome pravilu najbolje ostaje na kraju, prisutnima se obratio gospodin Stevan Oršoš iz Bačkog  Monoštora,  a koji je  predsednik Udruženje ”Beli golub”.

Nije sakrivao svoje zadovoljstvo, brojem prisutnih članova romske zajednice, kao i izuzetnom saradnjom sa gradskom upravom grada Sombora.

Na pijadestal uspešne saradnje je postavio koordinatora za romska pitanja grada Sombor gospodina Aleksandra Radulovića.

Tad je rekao nešto što je malo ko očekivao: u školi za osnovno obrazovanje odraslih Sombor, u kojoj inače  radi kao androgoški asistent obilazeći teren ( članove romske zajednice) su mu rekli: “Šta će mi škola kada nemam gde da radim”.

I to je gorka istina, koja je bila naša ideja vodilja, inspiracija.

Shvatili smo, da samo paralelnim aktivostima te zajedničkim uključivanjem svih neophodnih aktera u gradu Somboru romska zajednica može na izađe iz začaranoga kruga.

Učesnici moraju da počenu da rade apsolutno svi zajedno ( u zajedničkom interesu) kao na primeru ovoga projekta, znači gradska uprava sa svojim resursima, privredni subjekti sa svojim potrebama, škola da obrazovanje,OCD da najaktivnije učestvuju u logostičkoj podršci kao i na inplemetaciji projektnih aktivnosti.

PROSTOR ZA VAŠU REKLAMU

Ovo je prostror za Vašu reklamu.
Budite pred očima hiljada posetilaca. SAZNAJTE VIŠE ....

Majstor za kompjutere
On-line servis

On-line servis kompjutera:
- Instalacije i deinstalacije
- popravke sistema
- online obuke

PROSTOR ZA VAŠU REKLAMU

Ovo je prostror za Vašu reklamu.
Budite pred očima hiljada posetilaca. SAZNAJTE VIŠE ....

2 comments

  1. Dusan Grujic Reply

    lepa vest iz Sombora.Razumevanje ķ trud lok.vlastì ovde u Beogradu toga nema.U opstini Vracar borim se2 god. za 1 stolicu u mz ì termin 2sata makar nedeljno nvò Help koji neprekidno Romima pomaze vise od20 god.sve gratis.Dùsan Grujic,filolog

  2. dusan grujic Reply

    opstina vracar 2godine resava da mi da termin od2 sata u mz gde sam inace imao 2×2sata 3 god.prethodno!Tako se efektno ukida pravo manjine za minimalni zahtev odn.pravò za zastupanje Roma,pisanje projekata,dopunske nastave i sastanke!!!Jedna od16 opstìna!Samo usmena obecanja!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *