U Brčkom započeo mentorski program „Stariji brat, starija sestra“

Mentorski program „Stariji brat, starija sestra“ u Brčko Ovaj mentorski program je namijenjen djeci osnovnoškolskog uzrasta koja su u riziku, između 7-14 godina.. 

PROSTOR ZA VAŠU REKLAMU

Ovo je prostror za Vašu reklamu.
Budite pred očima hiljada posetilaca. SAZNAJTE VIŠE ....

Majstor za kompjutere
On-line servis
060/3040102

On-line servis kompjutera:
- Instalacije i deinstalacije
- popravke sistema
- online obuke

Edukacija za projekat (foto: Vermont)

Mentorski program „Stariji brat, starija sestra“ od kraja ove godine započet će sa aktivnostima u Brčko distriktu. Naime,  na osnovu dostupnih informacija Omladinski centar „Vermont“ iz Brčkog će uz podršku Fondacije za razvoj i podršku mentorskih programa, započeti sa realizacijom pomenutog programa s akcentom na socijalno uključivanje djece iz socijalno i materijalo ugroženih kategorija.

Program „Stariji brat, starija sestra“ nastao je kao težnja da se kroz volonterski angažman mladih doprinese socijalnom uključivanju djece koja su smještena u dječijem domu ili potiču iz materijalno i socijalno ugroženih porodica. Ovaj mentorski program je namijenjen djeci osnovnoškolskog uzrasta koja su u riziku, između 7-14 godina.

Druženje volontera/ki i djece traje 9 mjeseci, prilikom koje će skupa provoditi 20 sati mjesečno. Tokom druženje dijete razvija povjerljiv i siguran odnos sa volonterom/kom, te dijete usvaja socijalno prihvatljiva ponašanja, moralne, kulturne vrijednosti i u svom volonteru vidi svog uzora.

Evaluacija programa koji u Bosni i Hercegovini traje već 16 godina je pokazala da je 47 posto manja vjerovatnoća da će ta djeca nekada u budućnosti konzumirati psihoaktivna sredstva i 52 posto je manja vjerovatnoća je da će napustiti sistem obrazovanja.

Društveno koristan rad i uključenje volontera

Damir Radenković, direktor Omladinskog centra „Vermont“  kazao je da će u programu učestvovati 10 volontera i isto toliko djece iz socijalno ugroženih kategorija, te da će vremenom biti uključeno još minimalno 5 volontera i isti broj djece iz socijalno ugroženih kategorija.

„Pokušat ćemo socijalno ugroženim kategorijama obezbijediti uslovno rečeno, starijeg brata ili stariju sestru, ne bi li s njima proveli jedno zajedničko vrijeme, nekih 2 do 3 sata sedmično u druženju, igri, razonodama, da odemo na kafu, kolače, u pozorište, te u posjeti neka dešavanja u Brčko distriktu. Kroz stvaranje tog prijateljskog odnosa sa mališanima želimo da usvoje socijalno prihvatljiva ponašanja i životne vještine neophodne za samostalan život u zajednici, te da u svom starijem bratu vide uzor.“, rekao je Radenković.

Damir Radenković (foto: Udar/M.Husić)

Malim koracima ka velikim rezultatima

Radenković kaže kako postavljena očekivanja nisu prevelika i nerealna, te da im jednostavno žele nekoliko sati sedmično učiniti ljepšim, budući da su ta djeca na neki način obilježena kroz život, na marginama društva i često socijalno isključena.

Omladinski centar „Vermont“ je povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera organizovao edukaciju za volontere koji će da uzmu učešće na mentorskom programu „Stariji brat, starija sestra“ i na taj način doprinesu razvoju djece iz socijalno ugroženih sredina. Kroz edukaciju mladi su dobili određeni nivo pripreme za prvi susret sa djecom i volonterski rad na programu.

Solidarnost brčanskih volontera za pomoć onima u potrebi

Jedan od volontera, Milan Trifunović, želi da djeci iz socijalno ugroženih skupina pruži priliku da iskuse neke od malih radosti koje su većini svakodnevnica, a djeci sa margina društva predstavljaju luksuz.

„Taj osjećaj da možeš nekome pomoći i promijeniti pogled na svijet te motiviše da budeš tu i volontiraš. Djetinjstvo treba da bude sretan period a ne period kada su osnovna prava djeteta ugrožena. Nadam se da ću da budem dovoljno dobar uzor svome ‘mlađem bratu’ i da će mu druženje sa mnom pomoći u daljem razvoju jer mislim da ću sigurno i sebe da gradim kroz volontiranje na ovom programu “, smatra Trifunović.

Milan Trifunović (foto: Udar/M.Husić)

Mladi iz Brčko distrikta koji žele da daju svoj doprinos u ovom mentroskom programu i postanu Stariji brat/sestra i dalje imaju priliku da se prijave za učešće. Svoje prijave mogu da pošalju putem maila na: omladinskicentarvermont@gmail.com.

IZVOR Mustafa Husić

TAGOVI  Stariji brat starija sestra  Vermont

EVROPSKE ROMSKE NOVINE

PROSTOR ZA VAŠU REKLAMU

Ovo je prostror za Vašu reklamu.
Budite pred očima hiljada posetilaca. SAZNAJTE VIŠE ....

Majstor za kompjutere
On-line servis

On-line servis kompjutera:
- Instalacije i deinstalacije
- popravke sistema
- online obuke

PROSTOR ZA VAŠU REKLAMU

Ovo je prostror za Vašu reklamu.
Budite pred očima hiljada posetilaca. SAZNAJTE VIŠE ....

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *