„FORUM GRADONAČELNICA JUGOISTOČNE EVROPE“ U SOMBORU

FORUM GRADONAČELNICA JUGOISTOČNE EVROPE“ U SOMBORU

U Somboru je danas u Velikoj sali Županije otvoren dvodnevni „Forum gradonačelnica Jugoistočne Evrope“, sa temom unapređenja ravnopravnosti polova u politici i rodnog budžetiranja, koji je okupio gradonačelnice i žene na funkcionerskim pozicijama u lokalnim samoupravama.

Događaj je zvanično otvorio generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Stanojičić.

„Stalna konferencija gradova i opština je pre više godina prepoznala razloge zašto treba rodnu ravnopravnost uvrstiti u program ove i svake ovakve organizacije, ali i svake opštine ili grada. Naime, pokazalo se kroz višegodišnju saradnju i projekte koje sprovodimo da praktično kompletna donatorska zajednica vodi računa o rodnoj komponenti u projektima koji treba da se sprovode, tako da smo i mi kroz naše strateške dokumente prethodnih godina ugradili rodnu ravnopravnost kao vrlo važnu komponentu, a praktično je sada sprovodimo kroz sve što radimo. Želimo i uspevamo da prepoznamo rodnu ravnopravnost kao bitan element. To je nešto sa čime smo ponosni“ istakao je Đorđe Stanojičić i dodao „Želja nam je da kroz ovakvo okupljanje i podršku NALAS-a i organizacije UN Women podignemo interesovanje za ovu temu i u regionu. Želimo i da vas ohrabrimo jer nema mnogo žena u politici, da je potrebno da sa nekim svojim ličnim angažovanjem i udruživanjem, jedni druge ohrabrimo i pokažemo koji su benefiti od toga ako su žene više uključene u lokalnu politiku“.

Forum koji se održava u Somboru, je deo NALAS-ovog projekta „ Promocija e-učenja i razvoja regionalne baze znanja o rodno ravnopravnom budžetiranju“ koji je podržan od strane UN Women projekta „Promocija polne ravnopravnosti u politici i budžetiranju: transparentnost, inkluzivnost i odgovorno upravljanje u Republici Severnoj Makedoniji“, osnovanog od strane Švajcarske agencije za razvoj i saradnju i Švedske internacionalne razvojne agencije.

Organizatori Foruma su NALAS, Grad Sombor i SKGO, uz podršku organizacije UN Women.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

 

 

EVROPSKE ROMSKE NOVINE

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *