DRŽAVA DEFINITIVNO STALA U ZAŠTITU GRAĐANA! Smanjen HARAČ BAHATIH izvršitelja!

06/12/2019

Prema novom cenovniku koji stupa na snagu od 1. januara, ako se dužnik iseli u roku od 30 dana, javni izvršitelj neće imati pravo na nagradu za uspešno sprovođenje izvršenja.

Kako se saznaje, ko plati dug u roku od osam dana javnom izvršitelju, plaća 60 odsto manju nadoknadu, predviđa novi Javnoizvršiteljski tarifnik koji će se primenjivati od 1. januara sledeće godine.

Takođe, ako se dužnik dobrovoljno iseli iz nekretnine u roku od 30 dana, javni izvršitelj nema pravo na naknadu za uspešno sprovedeno izvršenje. Pored ovoga, novi tarifnik predviđa smanjenje tarife za izvršitelje i na druge načine.

– Drastično je redukovan broj odluka koje će javni izvršitelj moći da tarifira, ali i smanjen broj radnji koje će se tarifirati. Na primer, javni izvršitelj više neće moći da tarifira rešenje o izvršenju u predmetima u kojima odlučuje o predlogu izvršenja.

Povezane baze podataka

Takođe, javni izvršitelj više neće moći da tarifira pribavljanje onih podataka koji su dostupni elektronskim putem, pošto Pravosudni informacioni sistem (PIS) omogućava elektronsko povezivanje javnih izvršitelja sa različitim bazama podataka drugih državnih organa, na primer bazom MUP o prebivalištu lica, te potrebne podatke dobijaju na “klik”, i to više neće moći da naplaćuju – kaže izvor upoznat sa novinama u tarifniku za javne izvršitelje. Dodaje da će novim tarifnikom biti smanjeni troškovi dostavljanja i drugih pojedinačnih radnji.

– Novina je i da javni izvršitelj više neće moći da tarifira održavanje elektronske prodaje nepokretnosti i pokretnih stvari, pošto od 1. marta 2020. počinje da funkcioniše e-aukcija prodaje nepokretnosti i pokretnih stvari, koju sprovodi javni izvršitelj – kaže izvor i dodaje da će se novi tarifnik primenjivati na postupke pokrenute posle 1. januara 2020. godine.

Podsetimo, već je izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koji stupa na snagu 1. januara sledeće godine, onemogućena prodaja kuća i stanova za dug za komunalije manji od 5.000 evra. Pored toga, izvršitelji više neće moći da uzimaju dve trećine zarade i penzije, odnosno polovinu minimalca, kako bi se sprečilo da izvršenje ugrozi egzistenciju dužnika.

Olakšice za penzionere

To znači da će izvršenje moći da se sprovede do polovine zarade umesto dve trećine i do jedne četvrtine umesto polovine kada se radi o minimalcu ili zaradi nižoj od minimalca. Od prosečne zarade izvršenje se može sprovesti na trećini zarade. I penzioneri će moći da odahnu jer će od Nove godine izvršitelji moći da naplaćuju dug do trećine penzije, umesto trenutne dve trećine, odnosno četvrtine, kada je reč o penziji nižoj od prosečne. Kada je reč o invalidima, njima će izvršitelji ubuduće moći da uzimaju do trećine penzije.

Novina Samo jedan postupak

Uneta su dva pravila koja onemogućavaju izvršne poverioce da naplate troškove postupka u situaciji kada protiv istog dužnika podnose više predloga za izvršenje po više različitih osnova koji su mogli istovremeno da se namiruju ili u slučaju “cepanja” potraživanja po osnovu glavnice, kamate i troškova postupka.

U svim ovim slučajevima, izvršni poverioci mogu svoje pravo ostvariti u jednom izvršnom postupku, pa čak i da to ne učine, imaće pravo na naknadu troškova samo za jedan postupak.

Izvor: Srbija danas / Foto: Printscreen

EVROPSKE ROMSKE NOVINE

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *