FILMOVI O LJUDSKIM PRAVIMA

Ovogodišnji Human Rights Film Festival održava se od 1. do 8. prosinca 2019. godine u zagrebačkom kinu Tuškanac, Dokukinu KIC kao i u riječkom Art-kinu Croatia od 6. do 8. prosinca 2019. godine. Publici će biti prikazano dvadeset pet filmova koji za temu imaju ljudska prava, a Festival ima i bogat popratni program koji se sastoji od radionica, razgovora, tribina i slično.

Autorica: Milica Kuzmanović

Human Rights Film Festival prvi put je održan 2002. godine s ciljem da se teme koje se bave ljudskim pravima, a prikazane su kroz film učine vidljivim široj publici. Human Rights Film Festival promovira otvorenost, multikulturalnost, toleranciju, slobodu izbora, a organizira ga Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture (URK), dok je riječki dio programa realiziran u suradnji s Art-kinom Croatia i Udrugom Filmaktiv.

Human Rights Film Festival je festival angažiranog autorskog filma koji se bavi pitanjima ljudskih prava. Sedamnaesti po redu Festival filma ljudskih prava, odnosno Human Rights Film Festival (HRFF) održava se od 1. do 8. prosinca 2019. godine u kinu Tuškanac i Dokukinu KIC u Zagrebu i od 6. do 8. prosinca 2019. godine u  Art-kinu Croatia u Rijeci.

Na 17. Human Rights Film Festivalu publici će biti prikazano dvadeset pet dokumentarnih i inovativnih filmova  među kojima su Medena želja, Vitalina Varela, Heimat je prostor u vremenu, Kordiljeri snova, Bit će vatre, Zaboravljeni slučaj Hammarsköjld, Portret djevojke koja izgara i drugi.

Uz glavni program, Festival sadrži i popratni program koji se sastoji od radionica, razgovora, tribina i popratnih filmskih projekcija o gorućim temama koje su odnose na ljudska prava. U okviru ovog segmenta Festivala, prikazani su filmovi redatelja Ognjena Glavonića Teret i Dubina dva, održane su tribine o pravima migranta i psihičkom zdravlju građana, kao i tribina o promjenama i izazovima u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama i panel rasprava o nasilju pri porodu. U narednim danima bit će organizirane tribine o političkoj komunikaciji i manipulaciji biračima, te građanskom otporu pod nazivom ‘Ljudi iz sjene ili aktivni sudionici?’. Nakon prikazivanja filma O ljepa, o draga, o slatka slobodo u subotu, 7. prosinca,  bit će održan okrugli stol pod nazivom Mogu li građani srušiti iliberalne režime – Iskustva Rumunjske i Hrvatske uz sudjelovanje aktivista i aktivistkinja iz obje zemlje.

U organizaciji Udruge Kulturtreger književnog kluba Booksa, od 28. studenog do 5. prosinca u Zagrebi, Rijeci i Dubrovniku održaće se festival Revija malih književnosti – Egipat koji će uz književni, publici ponuditi i filmski program. Filmski program sastoji se od pet kratkometražnih i tri dugometražna filma. Filmovi će se prikazivati u Dokukinu KIC od 3. do 5. prosinca s početkom u 21h.

Ulaz na sve HRFF-ove projekcije i programe je slobodan, ali se ove godine za udarne termine moraju podići ulaznice na blagajni. Kompletan program festivala ja dostupan na služenoj stranici HRFF-a koju možete pronaći ovdje.

http://romi.hr/                                                                        https://www.aem.hr/  

                                                                                       

ROMI.HR sufinanciraju RNV i Agencija za elektroničke medije

http://romi.hr/vijesti-rnv/hrvatska/filmovi-o-ljudskim-pravima

EVROPSKE ROMSKE NOVINE

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *