Delić: Najveći sam “Cigan” među načelnicima

Prema njegovim riječima, kada je u pitanju prodaja izvan pijace, to je stvar policijskih organa, a „policija mora po zakonu ukloniti sve sadržaje koji nisu registrirani u skladu s propisom“

Decembar 4, 2019

Edin Delić, načelnik Općine Lukavac,

Pojedinim Romima u Lukavcu zabranjeno je da prodaju na lokalnoj pijaci jer nisu registrovali svoju djelatnost.  Oni tvrde da nemaju novca za registraciju i traže pomoć državnih organa.

Načelnik Općine Lukavac, Edin Delić, rekao je da ova oblast nije u njegovoj nadležnosti, ali da je spreman pomoći.

Murka Bajrić, kojoj je zabranjeno da prodaje na pijaci, bila je najavila proteste ispred zgrade Općine u ponedjeljak. No, kasnije je na Facebooku objavila da se protesti odgađaju, jer nisu tražili policijsko odobrenje.

Bajrić se u posljednje vrijeme oglašavala na društvenoj mreži Facebook, gdje je izazvala mnogo reakcija.

Zbog svega je reagovao i načelnik Delić na lokalnoj televiziji RTV Lukavac.

-Zakon koji reguliše prodaju na pijaci je propis koji koji važi na nivou kantona i Federacije. Nije ga donijela Općina i nemamo nikakvu ulogu u provođenju tog zakona – rekao je Delić.

Dodao je da pijacom upravlja Javno komunalno preduzeće Rad. Komunalnim preduzećem, kako je rekao, upravlja Općinsko vijeće čiji je predsjednik Rom.

-Ja ne mogu pozvati direktora tog preduzeća da krši zakon, ali mogu ga pozvati da humano tretira ovo pitanje i da pokuša uvažiti koliko je moguće interese Roma u sastavu pijace – naglasio je Delić.

Prema njegovim riječima, kada je u pitanju prodaja izvan pijace, to je stvar policijskih organa, a „policija mora po zakonu ukloniti sve sadržaje koji nisu registrirani u skladu s propisom“.

Općina je, ističe, pozivala romske porodice da pomogne u registraciji njihove djelatnosti.

Općina neće podržati nezakonito djelovanje nikoga, pa ni gospodina Bajrića – kazao je Delić, misleći na Osmana Bajrića, supruga Murke Bajrić.

Pohvalio se činjenicom da Općina Lukavac ima nekoliko programa podrške Romima.

„Ja sam neko ko jako poštuje Rome.“

-Znao sam kazati, evo i sada ću ponoviti, „najveći sam Cigan među načelnicima“. Time se na neki način ponosim, ali mislim da zloupotreba statusa Roma, na način da se traži da 150 ljudi prodaje na pijaci bez naknade, bez registracije, mimo zakona, pa to jednostavno nije izvodivo – kazao je načelnik Delić.

On je rekao i da su Bajrići aktivisti SDP-a i da cijela priča ima političku pozadinu.

(portal-udar.net)

IZVOR  D.Mrkić

TAGOVI  Općina Lukavac

EVROPSKE ROMSKE NOVINE

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *