Čovek je multidimenzionalno biće

Čovek je multidimenzionalno biće

Biti multidimenzionalan znači da egzistiramo u više dimenzija. Postoji naše fizičko ja, emocionalno ja, mentalno ja i duhovno ja. I zapravo niti jedan od ovih aspekata ne egzistira sam za sebe već su svi aspekti povezani, međuovisni i čine jednu celinu. Mi kao fizička bića postojimo kao muškarci, žene, bebe, deca, odrasle osobe… kao plavuše ili crnke, kao mršavi ili debeli, kao visoki ili niski… Kao emocionalna bića takođe imamo svoje karakteristike.

Neko je dominantno miran, neko agresivan, neko nesiguran, neko radostan, neko kreativan, iako se kod većine ljudi sve te kvalitete izmenjuju i egzistiraju u različitim omerima. Kao mentalna bića postojimo kao skup misli koje konstantno kruže našim umom. Svačijim umom kruže drugačije misli i stoga nas i to čini drugačijim u “karakteru”. Takođe se razlikujemo kao duhovna bića, jer smo na različiti način povezani sa svojim duhovnim aspektom. Neko je povezan snažno, a neko je možda gotovo nesvestan duhovnog aspekta sebe.

l svi se mi konstantno menjamo u svim tim aspektima. Naše telo je drugačije u svakom momentu. Nekad smo imali telo bebe, a sada smo u telu kakvo postoji u ovom trenutku. Nekada smo se osećali na jedan način, sada se osećamo drugačije. Nekada su našim glavama strujale određene misli, a sada se naš um bavi drugačijim mislima. I povezanost sa našom dušom se konstantno menja, jer stalno imamo nova iskustva.

Deo naše osobnosti u ovoj materijalnoj dimenziji je smrtan. To je naše telo. Dakle nakon iskustva koje zovemo smrt, naše telo više neće egzistirati u istom obliku. Međutim, druga dimenzija našeg bića – naša duša – egzistirati će i dalje. Stoga smo istovremeno i smrtni i večni. Zavisi na koji dimenziju našeg bića obraćamo pažnju.

Ako se više identifikujemo sa fizičkim aspektom sebe, tada je verovatnije da ćemo imati veći strah od smrti i da ćemo život doživljavati kao relativno ograničen. Međutim što se više identifikujemo sa duhovnim delom sebe bićemo slobodniji i osećati koliko je beskonačan i njegova kreacija.

Što više gledamo unutra dublje se povezujemo sa večnim delom sebe te postajemo slobodniji. Postajemo imuni na sve ono što je vezano uz strah za egzistenciju, jer znamo ko smo, zašto smo ovde i kuda idemo.

Znamo da je sve ovo velika, beskonačna igra.

Biljana Gabriell Zivovic

060/3292333

Facebook

IZVOR  EVROPSKE ROMSKE NOVINE

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *