Načelnik Općine Kakanj, Aldin Šljivo, pobjednik kampanje “Načelnik prijatelj Roma”

Ova kampanja se organizira u okviru projekta „Zajednička inicijativa za jačanje romskog civilnog društva u zemljama Zapadnog Balkana i Turske” koji finansira Evropska unija

Novembar 20, 2019

Načelnik Općine Kakanj, Aldin Šljivo (Foto: Općina Kakanj)

Načelnik Općine Kakanj, Aldin Šljivo, pobjednik je kampanje „The Most Roma Friendly Mayor“ – Načelnik prijatelj Roma.

Prestižna titula načelniku Šljivi, uručena je u Evropskom parlamentu u Briselu u utorak 19. novembra.

Nagrada se dodjeljuje po jednom načelniku iz BiH, Srbije, Turske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije.

U svom obraćanju načelnik Aldin Šljivo, istakao je značaj jedinstva i suživota bez obzira na vjeru, naciju, rasu, pripadnost ili bilo koje drugo opredjeljenje.

Nastavljamo raditi na razvojnim projektima koji se suočavaju sa našom realnošću, a naša realnost je suživot, saosjećanje, harmonija u društvu bez obzira na vjeru, naciju, rasu, pripadnost ili bilo koje drugo opredjeljenje. Samo tako male lokalne zajednice mogu biti konkurentnije i doživjeti razvoj. Kakanj je sve više, u odnosu na druge sredine, postao prepoznatljiv po harmoniji u društvu, bez turbulencija koje su posebno izražene u susjednim sredinama. To garantuje i sigurnost za društvo, multiplikativno se odnosi i na budućnost u biznisu. Nove investicije ne žele razmišljati hoće li postati tema političkog, nacionalnog ili drugog prepucavanja u nekoj sredini. To je ono u čemu se Kakanj zalaže i mi nastavljamo u tom pravcu – rekao je načelnik Aldin Šljivo.

Šljivo se zahvalio svim akterima koji su proteklih 6 godina bili uključeni u realizaciju projekta stambenog zbrinjavanja Roma i drugih projekata čiji je cilj pomoći Romima.

Za ovu nagradu su oni zaslužni i hvala im na tome – rekao je načelnik Aldin Šljivo.

Ova kampanja se organizira u okviru projekta „Zajednička inicijativa za jačanje romskog civilnog društva u zemljama Zapadnog Balkana i Turske” koji finansira Evropska unija. Kampanja i takmičenje ˝Načelnik, prijatelj Roma“ se provodi u više zemalja na Zapadnom Balkanu i u Turskoj. Kampanja je povezana s aktivnim učešćem i integracijom Roma u zemljama koje se još suočavaju sa problemima u inkluziji Roma.

Cilj kampanje je da se poveća svijest šire javnosti i nosilaca odluka u lokalnim zajednicama, te da se utiče na promjenu stavova o uključivanju Roma i da se prevaziđu prepreke koje otežavaju ovaj proces. Kampanja se fokusira na pozitivne primjere podrške lokalnih zajednica uključivanju Roma i Romkinja.

(portal-udar.net)

IZVOR  D.A.

TAGOVI  Općina Kakanj

EVROPSKE ROMSKE NOVINE

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *