Uskoro počinje 17. Human Rights Film Festival

  1. studenoga 2019.

Piše Novosti

Premijerom višestruko nagrađivanog dokumentarca ‘Medena zemlja’ 1. prosinca počinje novo izdanje festivala angažiranog autorskog filma koji će se održati u Zagrebu i Rijeci

Uskoro počinje 17. Human Rights Film Festival

Premijerom višestruko nagrađivanog dokumentarca ‘Medena zemlja’ 1. prosinca počinje novo izdanje festivala angažiranog autorskog filma koji će se održati u Zagrebu i Rijeci

edamnaesto izdanje festivala angažiranog autorskog filma, Human Rights Film Festivala (HRFF), održat će se u Zagrebu od 1. do 8. prosinca i u Rijeci od 6. do 8. prosinca.

Prikazat će se mnogi od najzapaženijih novih igranih, dokumentarnih i inovativnih filmova među kojima su i novi radovi cijenjenih redatelja i redateljica poput Pedra Coste, Céline Sciamme, Sergeja Loznice, Madsa Bruggera, Patricia Guzmána te filmovi nove generacije svjetskih filmaša poput Pietra Marcella, Olivera Laxea, Shengze Zhu, Ivana Salatića i Ivana Markovića. Glavnina programa prikazivat će se u zagrebačkom kinu Tuškanac te u Dokukinu KIC, a u Rijeci u Art-kinu Croatia.

Iz bogatog popratnog programa HRFF-a posebno se izdvaja Revija malih književnosti u organizaciji književnog kluba Booksa u čijem je ovogodišnjem fokusu književnost Egipta. Ulaz na sve projekcije i programe HRFF-a je slobodan.

Premda je Kino Europa, dosadašnja glavna festivalska lokacija, zatvorena, što je organizacijskom timu HRFF-a predstavljalo veliku prepreku u pripremi ovogodišnjeg festivala, glavne programske cjeline realizirane su u sličnom obimu i uz pomnu selekciju izbornika Petra Milata što je rezultiralo i visokom kvalitetom programa.

Festival će se svečano otvoriti 1. prosinca u kinu Tuškanac projekcijom višestrukog dobitnika nagrada na festivalu u Sundanceu te dobitnikom dvadesetak drugih vrijednih nagrada – dokumentarnim filmom ‘Medena zemlja’ Tamare Kotevske i Ljube Stefanova o vrsnoj medarki Hatidži koja živi kilometrima daleko od razvijenog svijeta u ostacima makedonskog planinskog sela, bez puteva, struje i vode, no u fascinantnom paktu s pčelama i prirodom.

Među dvadeset i pet filmova iz glavnog festivalskog programa ističe se novi maestralni film velikog portugalskog redatelja Pedra Coste ‘Vitalina Varela’ kojim nastavlja dokufikcijsku priču o Vitalini, muzi koju je publici predstavio još 2014. u filmu ‘Konj zvan novac’. Vitalina, sredovječna udovica sa Zelenortskih otoka, dolazi u Portugal tri dana nakon muževa pogreba. Njezin se muž tu doselio prije tridesetak godina u potrazi za boljim poslom, no ona ga nikad nije posjetila, a sada konačno ima priliku upoznati njegov drugi život, proveden u siromašnom i derutnom predgrađu. Film je dobitnik Zlatnog leoparda za najbolji film na festival u Locarnu, te nagrade za najbolju glavnu glumicu.

Vrsni ukrajinski dokumentarist, višestruko nagrađivani Sergej Loznica, predstavlja se novim filmom ‘Državni pogreb’, još jednom u nizu dojmljivih vizualnih studija o moći ideologije i propagande kojima pripadaju i njegovi filmovi ‘Proces’, ‘Dan pobjede’ i ‘Donbass’. U ‘Državnom pogrebu’ secira Staljinovu petodnevnu pogrebnu ceremoniju koja je predstavljala vrhunac njegovog kulta ličnosti te pruža ironični komentar na grotesknu i zastrašujuću procesiju dekonstruirajući ritual kao temelj krvavog režima.

Film ‘Heimat’ je prostor u vremenu velikog majstora dokumentarnog filma Thomasa Heisea monumentalni je povijesni esej koji nudi uvid u sto godina njemačke povijesti kroz prizmu autorove kompleksne genealogije. Film je snažna politička gesta protiv rata i zaborava, a na festivalu u Berlinu proglašen je najboljim filmom u sklopu programa Forum. Još jednim fascinantnim dokumentarističkim esejom predstavit će se velikan čileanskog filma, Patricio Guzmán, koji nas u ‘Kordiljerima snova’ vodi na putovanje Andama istovremeno rekonstruirajući čileansku povijest. Filmom zaključuje osobnu čileanski trilogiju kojoj pripadaju i ‘Nostalgija za svjetlom’ i ‘Pearl Button’.

Na Kanskom festivalu nagrađen za najbolji scenarij te dobitnik Queer Palme, ‘Portret djevojke koja izgara’ četvrti je dugometražni film renomirane francuske redateljice Céline Sciamme poznate po dramama ‘Ljiljani’, ‘Tomboy’ i ‘Cure’ koje se bave LGBT i posebno djevojačkim identitetima. Novim radom redateljica po prvi puta zakoračuje u klasični žanr povijesne kostimirane drame, ali i dalje ostaje vjerna svom redateljskom prosedeu koji teži afirmirati ženski pogled u tradicionalno maskulinoj industriji. Preko priče o zabranjenoj ljubavi između slikarice i njezinog modela, Sciamma ispisuje povijest reprezentacije žena u slikarstvu i propituje njihovu poziciju pasivnog objekta.

Izvanrednim kostimom odlikuje se i ‘Martin Eden’, uzbudljiva i nekonvencionalna adaptacija istoimenog polu-autobiografskog romana Jacka Londona iz 1909. godine, čiju radnju nagrađivani redatelj Pietro Marcello transponira iz Oaklanda u idiličnu, neimenovanu talijansku luku u neodređene godine 20. stoljeća.

Treći dugometražni film francusko-španjolskog redatelja Olivera Laxea ‘Bit će vatre’ je humana studija o društvenoj stigmi i emocionalnom teretu koji nose bivši osuđenici te kritički komentar na zapuštenost i izumiranje galicijskih sela u koje je autor smjestio protagoniste – majku i sina.

Kineska dokumentaristica Shengze Zhu pratila je stotine streamera tijekom deset mjeseci te je od 800 sati materijala napravila ‘Present.Perfect’ – impresivan dvosatni portret suvremene generacije čiji se online offline svjetovi tijesno isprepliću.

Na prošlogodišnjem HRFF-u filmom ‘Ti imaš noć’ zagrebačkoj publici predstavio se crnogorski redatelj Ivan Salatić, a ove godine prikazat će se njegov kratkometražni film ‘Sinovi smo tvog stijenja’ o čovjeku progonjenom sumnjom da u blizini njegove kuće leže kosti davno strijeljanog talijanskog vojnika, o čemu njegovi suseljani imaju oprečne priče.

Srpski autor Ivan Marković, ujedno i direktor fotografije Salatićevog filma ‘Ti imaš noć’, predstavit će se s čak dva dokumentarna filma: ‘Centrom’ u kojem besprijekornom kamerom portretira monumentalnu i zapuštenu zgradu beogradskog Sava Centra za što je na Beldocsu nagrađen za najbolji srpski film, te s filmom ‘Od sutra počinjem da’ (koredatelj Wu Linfeng) o dvoje radnika koji dijele stan i krevet u Pekingu, no nikad u njima ne borave zajedno zbog različitih radnih smjena.

Prikazat će se i dokumentarni filmovi s kontroverznim, fascinantnim ali i ozloglašenim protagonistima. ‘Stieg Larsson – Čovjek koji se igrao vatrom’ redatelja Henrika Georgssona portretira autora milenijske književne trilogije s posebnim fokusom na njegovu novinarsku borbu protiv ekstremista desnice i neonacista, opsjednutostima koje su za njega imale smrtonosne posljedice.

EVROPSKE ROMSKE NOVINE

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *