CIVIL RIGHTS DEFENDERS

U Prištini se i ove godine održava samit Roma zapadnog Balkana u organizaciji Civil Rights Defender, sa ciljem boljeg zastupanja samih Roma u segmentu ljudskih prava. I ove godine kao i svake prethodne pozvani su svi eminentni predstavnici ljudskopravaških organizacija iz cele Evrope, sa fokusom na jačanju kapaciteta, ali i naši romski predstavnici iz Srbije na čelu sa Miloradom Popović, Predsednikom ,, Romske inicijative za održivi razvoj” i osnivačima romske mreže IROS u RS, gospodinom Nedjat Sinani i Zvonko Mitrović.

Cilj samita o Romima na zapadnom Balkanu, uspostavljenog 2015. godine, je da se skrene pažnja na prevladavajući antigipsizam, sistematsku diskriminaciju i kršenja ljudskih prava Roma na zapadnom Balkanu, u Turskoj i Evropi;  i podiže svest o obavezama država da poboljšaju poštovanje i zaštitu Roma.

Romski samit o zapadnom Balkanu okuplja branitelje ljudskih prava i aktiviste sa zapadnog Balkana, Turske i Evrope kako bi kritički i konstruktivno razgovarali o aktuelnim problemima i analizirali izazove relevantne za ljudska prava Roma.  Samit o Romima u organizaciji Civil Rights Defenders pruža platformu za promovisanje i jačanje regionalne saradnje i umrežavanja u prevazilaženju izazova i problema sa kojima se Romi suočavaju, omogućava učesnicima da razmenjuju i uče iskustva drugih i podstaknu nove inicijative.  Na samitu Roma od 2015. učestvovalo je više od 400 branitelja ljudskih prava i aktivista iz više od 40 organizacija.

Autor   Milorad Popović

EVROPSKE ROMSKE NOVINE

Western Balkans Roma Summit 2018

More than 100 human rights and Roma activists from the Balkans, Turkey and the EU gathered at Western Balkan Roma Summit in Pristina to discuss issues that Roma face across Europe and the need for policy change.

“There is no question that Roma community is among the most discriminated in the history of human kind. We see it in the fact that Roma are never priority. I find that to be a betrayal of our collective humanity that we cannot see what we have done [to Roma],” said Karin Hernmarck Ahliny, Ambassador of Sweden in Pristina, opening the summit.

Read here Civil Rights Defenders’ reports on Roma Rights in the Western Balkans

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *