Predstavom pokazali da razumeju svoje drugačije drugare

Autor: Emilija Mladenović 

Objavljeno: 18.11.2019.  u 12:05

Pravo na jednakost i prihvatanje različitosti su glavni ciljevi inkluzije. Iako je opšti utisak da se inkluzija u našem društvu sporo “prima”, da su prepreke u njenom sprovođenju brojne, pomaka, ipak, ima. Generacije koje sada sede u školskim klupama spremne su za izazove ovog procesa, rekla je za juGmediu nastavnica srpskog jezika OŠ „Vuk Kardžić“ Leskovac Tatjana Ilić posle izvedne predstave za decu sa smetnjama u razvoju i članove njihovih porodica.

Predstavu “Bekstvo iz bajke” izveli su učenici Osnovne škole “Vuk Karadžić”, u kojoj predaje Ilićeva, u subotu 16. novembra na Dan tolerancije, predstavu . Odigrana je u prostorijama Udruženja roditelja i nastavnika Kuća veština.

Druženje, prema rečima Ilićeve, pokazuje da njihovi đaci sada primećuju različitost dece sa smetnjama.

“Međutim, za razliku od ranijih generacija – tu govorim o vremenu pre i prvim godinama inkluzije – nemaju strah od dolaska dece sa smetnjama u odeljenja”, ističe Tatjana.

Dodaje da je za njih ta različitost samo neki vid “drugačijosti”, ali ne i pokazatelj nesposobnosi ili manje vrednosti.

“Ovi mališani od prvog školskog zvona imaju svoje drugačije drugare, neretko bolje od nastavnika razumeju njihove potrebe i ponekad daju najbolje ideje za rad sa njima i budu prava podrška”, smatra nastavnica Ilić.

Ilićeva se osvrnula i na nedavne incidente koji su se odigrali u ovoj školi, a koji predstavljaju primere vršnjačkog nasilja, pa čak i nasilja roditelja nad učenicima i osobljem škole.

 

“Očigledno da nam je svima potrebno da se na ovaj Dan tolerancije zapitamo koliko smo zaista tolerantni. Svedoci smo da svaki slučaj nasilništva u školama postane senzacionalistička vest, a mnogo štete nanese školi kao instituciji, jer ima mnogo divnih dešavanja i sjajnih obrazovnih rezultata koja decu usmeravaju ka pravim ciljevima, ali za to se retko čuje. Plašim se da ćemo postati društvo, kao što ima ekstremnih primera i u svetu, u kome će se nasiljem sticati slava, a incidenti nastajati sa ciljem da slika i ime izađu u javnost”, naglašava nastavnica.

Upravo njihova jučerašnja aktivnost je, kako kaže Ilićeva, jedna od mera da podstaknu i promovišu toleranciju kao najpoželjniji oblik ponašanja u savremenom svetu prepunom razlika i sukoba.

“Naš Školski tim za prevenciju nasilja i bezbednost intenzivno radi na smanjivanju, pre svega, vršnjačkog nasilja, ali ne može se sve predvideti. Ipak, svaki novi incident stavlja pred nas nove zadatke nad kojima treba promisliti i raditi na njihovom predupređivanju. Preventivne akcije, poput ovakvih druženja na Dan tolerancije, gde se šalje jasna poruka o poželjnim oblicima ponašanja i nenasilnoj komunikaciji, najbolji su model delovanja”, zaključuje  Ilićeva.

EVROPSKE ROMSKE NOVINE

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *