Njegovi oštri stavovi dobro su poznati Srbiji: Ko je Peter Bajer, izvestilac za KiM u Savetu Evrope?

Bajer je poslanik CDU/CSU stranke nemačke kancelarke Angele Merkel, a predstavnik ove države u Savetu Evrope je od početka 2018. godine

Izvestilac Saveta Evrope za Kosovo i Metohiju od danas je poslanik Budenstaga Peter Bajer. Nemački poslanik odneo je pobedu u ovom izboru sa 33 glasa, dok je njegov kolega, ruski kandidat Aleksej Kondratjev dobio šest glasova.

Pored njih, u trci za ovo mesto bio je i predstavnik Holandije Ane Mulder.

Bajer je poslanik CDU/CSU stranke nemačke kancelarke Angele Merkel, a predstavnik ove države u Savetu Evrope je od početka 2018. godine.

Pored toga on je i potpredsednik Odbora za poštovanje obaveza država članica Saveta Evrope, član Pododbora za veštačku inteligenciju i ljudska prava, i zamenik člana u još dva odbora: za politička pitanja i demokratiju i pravna pitanja i ljudska prava.

Peter Bajer nije neko za koga se u Srbiji čuje prvi put. On je našu državu posećivao kao izvestilac svoje stranke za Zapadni Balkan, a zapamćen je i po izjavi da Srbija treba da prizna tzv. Kosovo kao nezavisnu državu inače neće ući u Evropsku uniju.

Bajer je 3. septembra u Prištini izjavio i da se Berlin protivi promeni granica kao delu dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i pozvao pet članica Evropske unije koje nisu priznale tzv. Kosovo da to učine.

U skladu sa tim ne čudi da je zvanična Priština pozdravila odluku Saveta Evrope.

Neki od predstavnika političkih stranaka naveli su i da samo njihovom zaslugom, i kako su rekli, lobiranjem i protestima, nije izabran Rus na ovo mesto.

Podsećamo da su prištinske nevladine organizacije, Institut za političke studije i Pokret FOL, uputili otvoreno pismo Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u strahu da bi Rus Aleksej Kondratijev mogao biti izabran za izaslanika za Kosovo.

– Po našem mišljenju, Aleksej Kondratijev nije prava osoba za taj posao. Njegovo imenovanje najverovatnije će dovesti do zamrzavanja odnosa između Kosova i Saveta Evrope, što će biti odlučujuće u odnosu na preko potreban pristup građana Kosova mehanizmima za zaštitu ljudskih prava – pisalo je u pismu.

Da je upućen u prilike na ovom području govori i činjenica da je Bajer prisustvovao sastanku koji su za lidere Zapadnog Balkana organizovali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron u aprilu ove godine, uoči koga je izjavio da će evropske perspektive Srbije i tzv. Kosova biti stavljene ad akta, ukoliko učesnici tog sastanka ne pokažu ozbiljnu volju za napretkom u procesu normalizacije odnosa.

Peter Bajer je svojevremeno posećivao Beograd gde je govorio protiv NATO bombardovanja, a prema navodima prištinskih medija nemački poslanik bio je i pripadnik KFOR-a.

Inače, reč je o osobi koja je bila i zamenik predsednika Komiteta za bezbednost i odbranu Saveta Ruske Federacije, a pojedini mediji nazvali su ga i ruskim obaveštajcem.

Na izbore za poslanika Budenstaga u septembru 2009. godine izašao je kao vodeći kandidat CDZ i izabran je sa 39,8 %. Njegovom pobedom CDU je uspela da osvoji direktan mandat, prvi put od 1944. godine.

Peter Bajer uključen je u mnoga udruženja, organizacije i komitete i podržava dobrovoljni rad na osnovu ubeđenja.

Posvećen je promociji transatlantskih odnosa na održiv način za dalji razvoj ekonomskih odnosa između Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država.

Odluka o izboru izvestioca o Kosovu u EK takođe će proći kroz druge mehanizme ovog Saveta, ali današnje glasanje se smatra najvažnijim, a zvanično saopštenje će biti objavljeno danas.

Izvor: (Telegraf.rs)

EVROPSKE ROMSKE NOVINE

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *