Štedljivi Ustavni sud

  1. studenoga 2019.

Piše  Paulina Arbutina

Ustavni sud RH donio je odluku da se tročlanoj obitelji Mudrinić isplati ukupno 70.000 kuna zbog nerada DORH-a dok je Evropski sud za ljudska prava za odštetu prosječno određivao 20.000 eura po članu obitelji žrtve

Ustavni sud Republike Hrvatske priznao je da Državno odvjetništvo nije učinkovito u istrazi ratnog zločina, i to u predmetu ustavne tužbe koju je pokrenula obitelj Bogdana Mudrinića iz Virovitice, srpskog civila ubijenog decembra 1991. Ustavni sud donio je odluku da se tročlanoj obitelji Mudrinić isplati ukupno 70.000 kuna zbog utvrđene povrede članka 2 Konvencije za zaštitu ljudskih prava, odnosno zbog nerada DORH-a.

Prva odluka Ustavnog suda te vrste stiže u vrijeme kad se na Europskom sudu za ljudska prava nalazi velik broj predmeta iz Hrvatske s jednakim tužbama, a poslije niza presuda u kojima je Strasbourg već utvrdio neučinkovitost istraga i nedjelotvornost pravosudnih organa pa je obiteljima žrtava dodijelio znatno više novčane iznose. Prva presuda iz Strasbourga te vrste zabilježena je još 2011. u slučaju tužbe Marte Jularić koja je dobila odštetu od 30.000 eura, zatim su slijedile poznate presude u slučajevima Skendžić i Krznarić protiv Hrvatske. Prisjetimo se slučaja tužbe Ane Jelić, čiji je muž ubijen u Sisku 1991. Evropski sud za ljudska prava je 2014., nakon pravosnažne presude Vladimiru Milankoviću, utvrdio da zbog neučinkovite istrage Hrvatska mora isplatiti 20.000 eura odštete.

Odvjetnica Slađana Čanković smatra ovakvu odluku problematičnom jer Ustavni sud time zatvara put do strasburških presuda s mnogo većim financijskim iznosima koje bi Hrvatska morala isplatiti obiteljima ubijenih civila ratne 1991.

– Ovom odlukom Ustavnog suda žrtvama se zatvara pravni put prema Strasbourgu zbog neučinkovitosti domaćih istraga i nedjelotvornosti hrvatskih pravosudnih organa. Nakon 28 godina neučinkovitosti istraga, Ustavni sud je počeo ulaziti u njihovu ocjenu, pa će se ubuduće prije Strasbourga obitelji ubijenih morati obraćati Ustavnom sudu, koji je u ovom slučaju odredio mnogo manji iznos zadovoljštine oštećenima nego što bi to odredio Evropski sud za ljudska prava, koji je za odštetu prosječno određivao 20.000 eura po članu obitelji žrtve. Ustavni sud ovom odlukom zapravo sprečava enormne troškove koje bi Hrvatska morala isplatiti na temelju presuda iz Strasbourga za neučinkovitost i nedjelotvornost – objašnjava Slađana Čanković.

Preuzeo   Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *