Pošto robija?

  1. studenoga 2019.

Piše Goran Borković

U zadnjih pet godina najmanje deset pravomoćno osuđenih osoba iz Hrvatske i Srbije dug društvu služi u Bosni i Hercegovini. Iskoristili su pogodnost da su bosanskohercegovački državljani, a u toj se državi dug može otkupiti.

Uzadnjih pet godina najmanje deset pravomoćno osuđenih osoba iz Hrvatske i Srbije iskoristilo je mogućnost da dug društvu odsluži u Bosni i Hercegovini umjesto u državama u kojima su osuđeni. Nije se njima više svidjela zenička kaznionica od Lepoglave ili centralnog zatvora u Beogradu, nego su iskoristili pogodnost da su bosanskohercegovački državljani, a u toj se državi, za razliku od Hrvatske i Srbije, dug može otkupiti.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) došli su do podataka da je njih najmanje desetero s 219.000 konvertibilnih maraka (870.000 kuna) u BiH otplatilo svoje kazne. U CIN-u navode da u Srbiji, otkuda dolaze dva osuđenika, u cijelom slučaju ne vide ništa sporno. U Hrvatskoj, međutim, ne priznaju ovakvu praksu, pozivajući se na Sporazum o izvršenju sudskih odluka u kaznenim stvarima po kojem se zatvorska kazna ne može zamijeniti za novčanu. Zato je protiv takvih osoba progon nastavljen, pa je jedna proslijeđena u zatvor, a za drugom je izdana tjeralica.

Traga se i za Mirsadom Zulićem koji je u Hrvatskoj zbog utaje poreza u iznosu od milijun kuna osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora. Kako se nije odrekao državljanstva BiH, kaznu je prenio u tu državu i otkupio je za 36.500 KM (146.000 kuna). U telefonskom razgovoru s novinarkom CIN-a Zulić je kazao da mu kranja namjera nije bila da plati kaznu, nego da je odsluži u BiH. Njegov predmet prihvatio je Kantonalni sud u Bihaću, otkuda Zulić potječe, na što je pristalo hrvatsko Ministarstvo pravosuđa, uz uvjet da se zatvorska kazna ne mijenja za novčanu. Međutim, sud je potvrdio presudu, ali i prihvatio zahtjev Zulićeve obrane da se kazna promijeni u novčanu.

‘Živim u Hrvatskoj već 50 godina, ali nisam se nikada htio bosanskog državljanstva odreći i, eto, to mi se isplatilo’, još je rekao Zulić, kojem je Kantonalni sud dao za pravo jer kazneni zakon u Federaciji BiH takvu praksu omogućuje. Zulić je ugasio firme, porezni dug je ostao, Hrvatska ga traži, a što se tiče BiH – slobodan je kao ptica.

Preuzeo   Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *