Huškanje i isključivost

  1. studenoga 2019.

Piše Dragan Bošnjak

Vukovarska antimanjinska kampanja poprima ridikulozne razmere: Vukovarski HDZ čudom se čudi manjinskim pravima, pritom ne nudeći suvisle argumente

Vukovarska antisrpska kampanja nastavljena je konferencijom za medije HDZ-ovih većnika na čelu sa predsednikom Gradskog veća Tomislavom Šotom. Izneta je ovom prilikom teza kako Srbi u Hrvatskoj imaju ‘daleko veća prava od prava manjina u drugim evropskim državama te veća prava i od Hrvata u Srbiji’.

Iz navedenog mogla su se iščitati brojna pitanja, na koja ćemo pružiti kontrateze: Zašto Srbi biraju obrazovanje po modelu A (koji, inače, odavno koriste Česi, Mađari i Talijani), a ne model C kao druge manjine u Vukovaru? Zašto srpsko manjinsko veće dobija tri puta veća sredstva od drugih manjinskih veća ‘kad su sve manjine jednake’ (Srba je 34,87 odsto, a ostalih manjina zajedno 7,76 odsto)? Zašto deca iz srpskog vrtića nisu otišla na humanitarnu priredbu gradišćanskih Hrvata u Zagrebu, na poziv tamošnjeg biskupa (i tamo po predviđenom programu otpevala pesmu Miroslava Škore ‘Ne dirajte mi ravnicu’)? Zašto se u srpskim svatovima ističe po nekoliko srpskih zastava, a samo jedna hrvatska? Kako su se navijači beogradskog Partizana usudili da zatraže jedan zid u gradu kako bi ga oslikali (kad mesta ima samo za mural BBB-a s grbom Dinama i šahovnicom s prvim belim poljem)? Navedeno je i koliko novca Grad izdvaja za organizacije srpske zajednice (kao da taj budžet, zajedno sa svim građanima, ne pune i Srbi).

Oglasio se i gradonačelnik Ivan Penava kome nisu svi Srbi ‘takvi’ jer osim onih koji glasaju za SDSS i DSS, postoje i neki koji su glasali za njega. ‘Mi se prema tim ljudima moramo odrediti i shvatiti da nisu svi Srbi u SDSS-u i da ih ne predstavlja Milorad Pupovac i krenuti konačno graditi svoj suživot s ljudima’, poručio je Penava.

Srđan Milaković, zamenik gradonačelnika iz reda srpske zajednice, smatra da HDZ i Penava sakupljaju političke poene na pripadnicima srpske zajednice.

– Oni satanizuju srpsku zajednicu, svađaju Srbe i njihove predstavnike sa hrvatskom javnošću, čineći to svesno pred godišnjicu pada Vukovara. Srbe stavljaju u poziciju neprijatelja, a sebe u poziciju zaštitnika države i njenih nacionalnih interesa – ističe Milaković, dodajući da Penava manipulišući činjenicama pokušava da Srbe prikaže ‘s jedne strane privilegovanim, a s druge strane nelojalnim građanima’.

– Mnoge organizacije i građevine u Vukovaru kao i širom Hrvatske proizvod su dugogodišnjeg prisustva Srba na ovim prostorima, a ne posleratnih manjinskih prava – ističe Milaković i dodaje kako vukovarski HDZ-ovci propuštaju da kažu koliko više sredstava izdvajaju za iste takve institucije hrvatskog naroda.

– Očigledno je da bi nam i materijale za sednice na ćirilici rado uskratili i kako onda očekivati od ostalih građana da se usude da koriste to svoje pravo? – pita Milaković.

Penavine istupe je ocenio ‘huškačkim i isključivim jer nepovratno narušavaju međunacionalne odnose i ne slute na dobro’.

Preuzeo  Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *