BBC lista najkreativnijih gradova: Beograd među prvih pet!

Novembar 14, 2019

Rame uz rame sa Meksikom, Šaržom, Bangkokom i Dakarom

Stvaralački duh koji se u Beogradu nezaustavljivo širi, održava lokalnu tradiciju i daje joj savremene oblike, zasluženo je zauzeo svoje mesto na listi od pet najkreativnijih gradova modernog dob, piše NationalGeographic.rs.

Dugo odsečen od međunarodnih pokreta, Beograd je ponovo središte savremene umetnosti u Evropi.

“Uistinu, velika kreativna rešenja su, takođe, društveni proces, koji često nastaje kao posledica mešanja različitih populacija. Istorijski, gradovi su esencijalni sastojak za stvaranje umetnosti – od klasične Atine i renesansne Firence, do posleratnog Njujorka i raskošnog Londona – a kuda idu umetnici, ostali će pratiti”, navodi novinarka BBC-ja, Libi Benks.

Na listi od pet najkreativnijih gradova, prema vladajućim kriterijumima, našao se i Beograd, rame uz rame sa Meksikom, Šaržom, Bangkokom i Dakarom.

“Podstaknut živopisnom kulturom mladih, grad brzo postaje najpoznatija svetska destinacija za noćni život zahvaljujući zabavnoj sceni koja se proteže od džipsi-folka do hip-hopa novog talasa. Beograd, takođe, svojim posetiocima nudi brutalističku arhitekturu”, ističe Benksova.

Izvor: stil.kurir.rs

Preuzeo    Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *