Trojica profesora iz Leskovca i Niša među najcitiranijima u svetu

Autor: E. Mladenović 

Objavljeno: 13.11.2019.  u 11:45 

Profesor doktor Vlada Veljković sa Tehnološkog fakulteta u Leskovcu koji je od prošle godine i dopisni član SANU, profesor doktor Goran Bjelaković sa Medicinskog fakulteta u Nišu profesor doktor Slaviša Trajković sa niškog Građevinsko-arhitektonskog fakulteta našli su se na listi 100.000 najcitiranijih naučnika sveta, objavili su istraživači sa Univerziteta Stanford i Elsevier BV.

Kao rezultat višegodišnjeg istraživačkog projekta čiji je osnovni cilj bila evaluacija gotovo sedam miliona svetskih naučnika, njih trojica su svrstana među 1 posto najbolje rangirane naučnike sveta.

Radi se o dosad najsveobuhvatnijoj analizi naučnih rezultata u svetu, a podaci o radovima i citiranosti su korišćeni iz indeksne baze SCOPUS.

Naučnici su rangirani na osnovu više kriterijuma, a nova metodologija rangiranja se zasniva na vrednosti kompozitnog indikatora (c) koji zavisi od ukupnog broja citata, Hiršovog h indeksa, Šrajberovog hm indeksa koji modifikuje h indeks zbog koautorstva, broja citata koje ima istraživač na samostalnim radovima, broja citata radova na kojima je istraživač jedini ili prvi autor i broja citata radova na kojima je istraživač jedini, prvi ili poslednji autor.

Na taj način vodi se računa o broju autora na rada i kažnjava se pojava veštačkog podizanja ukupnog broja citata, kao što je veliki broj autocitata i međusobno citiranje povezanih saradnika i kolega.

Rezultati su objavljeni 12. avgusta 2019. godine u časopisu PLOS Biology.

Više podataka se može pronaći na

https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3000384, a lista se nalazi u supplementary Table S2.

Preuzeo   Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *