Novo-obecanje-djacima-skole-josif-kostic-vraticete-se-u-klupe-u-sledecem-polugodistu/

Autor: D. Marinković 

Objavljeno: 13.11.2019.  u 12:00
P
osle pauze zbog izrade novog projekta i pronalaska novog izvođaća radova i dupliranja cene rekonstrukcije zgrade, čiji će završetak definitivno koštati građane Srbije 130 miliona dinara, danas počinju radovi na drugojj fazi rekonstrukcije Osnovne škole “Josif Kostić” u Leskovcu.

Za leskovački “Skadar na Bojani”, potpisan je ugovor sa “Tončev gradnjom” iz Surdulice, koji imaju rok od 100 radnih dana da završe sve radove čija je vrednost 63 miliona. Novo obećanje je da će se đaci definitivno vratiti u klupe u sledećem školskom polugodištu.

“Došlo je do problema sa projektom, zgrada je bila u mnogo lošijem stanju , što je i logično posle 165 godina postojanja, a nas su još više usporili svi propisi. Ako se malo vratite u prošlost, setićete se stare oronule žute fasade, neustavnih učionica, nestabilnih stepenica i fiskulturne sale sa propalim podom I slomljenimm prozorima. Rekonstrukcija škole je na listi prioriteta bila decenijama, lai se niko drugi do sada nije usudio na taj korak. Da li je lako od stare zgrade napraviti školu po najvišim standardima? Naravno da nije”, podsetio je danas ispred same zgrade škole gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji se u par navrata izvinjavao roditeljima đaka ove škole zbog kašnjenja radova .

Na pitanje juGmedie da li će neko definitivno snositi odgovornost zbog kašnjenja radova od skoro dve godine, zbog rasejane dece po drugim školama, zbog duplirane cene izvođenja radova, gradonačelnik je odgovorio da više ne želi da traži krivca.

“Već da obezbedim deci da se vrate u svoje učionice. To je moj posao. Ako neko želi da sporovodi istragu, slobodno. Meni je savest čista. Kada je bilo najguišće svi su se povukli, samo ja sam hrabro istupio i razgovarao sa ljudima iz Kancelarijne za javna ulaganja koja je obezbedila sredstva”, kazao je.

Direktor škole Ilija Đorđević, priznao je da je škola u ovom period “rasejanja” izgubila oko 30 đaka.

Kompletna rekonstrukcija škole započela je decembra 2017.godine, kada su se deca usred zime iselila s nastavnicima. Procenjena vrednost bila je 70 miliona dinara, ali je posle detaljno urađenog projekta izračunato da to vredi, odnosno, ugovoreno je na iznos od 57 miliona dinara, koliko je Kancelarija i uplatila. Kasnije se ispostavilo da su potrebni dodatni radovi, a ono što je Kancelarija mogla da uradi to je da samo doda još 5 posto od ukupne vrednosti ugovora. Kada je i to potrošeno radovi su obustavljeni, iako rekonstrukcija nije kompletno završena.

Projektant prve faze bio je „Urban pro“ iz Kruševca, a izvođač radova „Roofs“ iz Novog Sada, koji je relativno u roku završio predviđene radove

Inače, rok kompletne rekonstrukcije pomeran je nekoliko puta. Najpre za kraj maja 2018, zatim januar 2019., pa za maj i za septembar iste godine.

U međuvremenu, roditelji su burno reagovali, protestovali u dvorištu škole i na društvenim mrežama, pisali pisma novinarima, moleći da im se imena ne objavljuju, i uglavnom prozivali lokalnu samoupravu i Bojana Tojagu koji je kao načelnik Društvenih delatnosti bio upoznat s celim procesom.

Same radove su pratili skandali:

Preuzeo   Evropske romske novine

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *