Đakić mlađi osuđen uvjetno na 11 mjeseci zatvora

13. studenoga 2019. Piše G.B.   

Potvrđena je presuda kojom se Ivan Đakić zbog objave fotografije s odrubljenom ljudskom glavom i natpisom ‘Svim ‘prijateljima’ srbićima sretan Božić’ te prijetnji novinaru Ivanu Žadi osuđuje na 11 mjeseci zatvora, tri godine uvjetno

Ivan Đakić, sin saborskog zastupnika i predsjednika Hvidre Josipa Đakića, osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 11 mjeseci, uvjetno uz rok kušnje od tri godine. Sud je također odredio da Đakić mora SOS Dječjem selu Hrvatska uplatiti 20.000 kuna, donosi portal N1 televizije. Presudu Općinskog suda u Virovitici potvrdio je Županijski sud u Karlovcu koji je odbacio žalbe i Državnog odvjetništva i Ivana Đakića, objasnio je za Novosti glasnogovornik virovitičkog Općinskog suda Davor Mandić.

Đakić je osuđen za dva kaznena djela – protiv osobne slobode i prijetnje te protiv javnog reda, javnim poticanjem na nasilje i mržnju. Sudilo mu se zbog prijetnji novinaru Ivanu Žadi iz listopada 2018. i zbog objave fotografije iz Drugoga svjetskog rata na kojoj ustaša drži odrubljenu ljudsku glavu s četničkom kapom uz objavu: ‘Svim ‘prijateljima’ srbićima sretan Božić’ koju je postavio na svoj Facebook.

U lipnju mu je u objedinjenom postupku određena jedinstvena kazna uvjetnog zatvora od 11 mjeseci uz rok kušnje od tri godine, koja je sada postala pravomoćna. Sudac Ilija Samardžić je tada objasnio da je Đakić dobio uvjetnu kaznu, s obzirom da prije nije bio osuđivan, kao i da je poslovan čovjek koji ima vlastitu tvrtku i desetak zaposlenika.

Đakić je u svom iskazu rekao da mu je žao što je objavio tako gnjusnu fotografiju i kako mu nije bila namjera pozivati na mržnju i nasilje već samo nasmijati ljude. ‘Svi me znaju kao šaljivog čovjeka pa sam se samo htio našaliti. Kad sam shvatio što sam napravio bilo je kasno. Nakon deset minuta obrisao sam objavu i ispričao se, kasnije obrisao i cijeli profil te se ispričao svojoj stranci i izašao iz nje. Javila mi se mama i svašta napisala u vezi s tom slikom. Nisam nacionalist i nije mi bila namjera potaknuti nikoga na bilo kakvu mržnju ili nasilje. Moj profil je privatan i mogu ga vidjeti samo moji prijatelj’, kazao ja Đakić na suđenju.

DORH je tražio bezuvjetnu kaznu zatvora od osam mjeseci i sigurnosnu mjeru zabrane pristupa internetu.

‘Čin Ivana Đakića može ohrabrivati na nasilje i mržnju prema osobama srpske nacionalne pripadnosti. Takva objava je imala javni odjek jer se kod dijela građana javila zabrinutost zbog čega je narušen javni red i mir koji bi trebao predstavljati zajedničku pravnu sigurnost i život građana’, zaključio je Samardžija, koji ga je osudio.

PREUZEO   Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *