1,6 MILIONA VOZILA VIŠE NEĆE SMETI DA SE VOZI U SRBJIJI! Proverite da li je VAŠ automobil među njima!

 Novembar 13, 2019

Nakon najave mogućnosti zabrane uvoza automobila sa Euro 3 standardom, kao jednu od mera za smanjenje zagađenja, dobijen je nov predlog. Naime, predloženo je da se tim velikim zagađivačima zabrani ulazak u grad, a trgovci su takođe odmah reagovali i smanjili cene već uvezenim automobilima.

Srbija je, inače, jedna od retkih evropskih zemalja čiji građani najčešće kupuju uvozne automobile sa Euro 3 motorom.

Oni, prema procenama MUP, trenutno čine 80 odsto ukupnog voznog parka, ili tačnije – Euro 3 motor u našoj zemlji ima 1,6 miliona vozila od ukupno nešto više od 2.000.000 automobila.

Ali kako proveriti da li automobil ima Euro 3 motor?

Može li se po broju motora iz saobraćajne ustanoviti da li je motor po Euro 3 standardu?

Naime, moguće da može jer broj motora sadrži i broj serije agregata kao i redni proj proizvedene jedinice. Pored toga, pogledajte i broj bloka (odlivka) on bi sigurno morao nešto da označava.

Folksvagen, audi, seat i škoda imaju broj motora sa tri slova ispred brojki, a ta tri slova označavaju seriju agregata. Međutim, problem je što se provera Euro3 standarda ne vrši čitanjem broja šasije, ili motora, već proverom “kvaliteta” izduvnih gasova i buke motora. To što je automobil, kada je izašao iz fabrike, zadovoljavao te standarde ne znači da ih još uvek zadovoljava.

Svakako, preporuka je da se nazove ovlašćeni servis i izdiktira im se broj motora, nakon čega će vam oni reći tačno o kojoj seriji se radi i da li zadovoljava E3 normu.

Izvor: Alo / Foto: Printscreen

Preuzeo   Evropske romske novine

Komentariši