Nuhodžić priznao: Crnu Goru očekuje talas migranata

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić kazao je da je Crna Gora preduzela sve mjere za eventualni prihvat migranata i izbjeglica u slučaju njihovog priliva.

Nuhodžić je na konferenciji Ujedinjenih nacija o migracijama, koja se održava u Maroku, rekao da se Crna Gora zalaže za dalje jačanje regionalne saradnje.

–Vlada Crne Gore radi na svim poljima, kako bi bolje regulisala migracijske procese, naročito u smislu kontrolisanog ulaska na teritoriju države. Kao odgovorna država preuzela je sve mjere za eventualni prihvat migranata i izbjeglica u slučaju njihovog priliva, a u skladu sa svim međunarodnim standardima u ovoj oblasti, rekao je Nuhodžić.

jerujemo, dodao je on, da odgovoran pristup u suočavanju sa migracionim izazovima zahtijeva zajedničke aktivnosti svih država radi efikasnog suočavanja sa kompleksnim zadatkom očuvanja bezbjednosti granica uz obezbjeđivanje bolje budućnosti onima koji se suočavaju sa patnjom.

-U tom kontekstu, od izuzetne je važnosti da sve zemlje Zapadnog Balkana usklade nacionalna zakonodavstva u oblasti migracija i azila, kao i da harmonizuju normativni okvir sa direktivama i standardima Evropske unije, a posebno ojačaju kadrovske i tehničke kapacitete sistema kontrole kretanja stranaca. Migrantska kriza koja je pogodila Evropu, ukazala je na mnoge manjkavosti nacionalnih sistema i uputila na jačanje regionalne saradnje, razmjenu iskustava, informacija, podataka, te pripremu zajedničkog odgovora na ovaj fenomen, ali i razmjenu nedostajućih resursa, ističe Nuhodžić.

Izvor: in4s.net

Preuzeo    Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *