DAN PRIMIRJA i Natalijina Ramonda

Autor: juGmedia 

Objavljeno: 11.11.2019.  u 11:00 Srbija se od 2012. godine pidružila obeležavanju 11. novembra – Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u znak sećanja na dan i trenutak kada je 1918. na snagu stupilo primirje u Velikom ratu. Ovaj dan obeležava se uz nošenje bedža koji predstavlja kombinaciju legendarnog Ordena albanske spomenice i Natalijine ramonde (Ramonda nathalie).

Na današnji dan sile Antante potpisale su primirje sa Nemačkom i okončale Prvi svetski rat. Primirje je potpisano u šumi kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Fođa i bilo je na snazi sve do zaključavanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28.juna 10919. godine.

Istine, zablude, tajne i simbolike Prvog rata

Tog dana u Srbiji se nosi prigodan bedž – Natalijina Ramonda u kombinaciji sa ordenom Albanske spomenice. Natalijina Ramonda je cvet feniks, koja ima višestruku simboliku za srpski narod. Ova biljka, poznata i kao Vaskršnji cvet. Ime je dobila po srpskoj kraljici Nataliji Obrenović.

Raste na istoku Srbije i na planini Kajmakčalan. Cvet je otkrio u okolini Niša dr Sava Petrović 1884.godine, a u literaturu ga je uveo Josif Pančić.

Preuzeo    Evropske romske novine

Komentariši