Svoj rad posvetili deci i mladima, a jedini problem je veliki broj ideja

Autor: Zoran Panić 

Objavljeno: 09.11.2019.  u 13:50

Udruženje prosvetnih radnika “Logos” iz Pirota postoji kao neformalna grupa od 1995. godine a registrovano je 2001.godine. Osnovalo ga je 18 članova, profesora iz Pirotskog okruga koji su svih ovih godina realizovali brojne strateške projekte i čija se reč, stav i mišljenje uvažava u ovom gradu, a jedini problem im predstavljaju ideje kojih ima mnogo.

Predsednik Upravnog odbora Logosa profesor Dragan Nikolić u razgovoru za juGmediu upravo priča o počecima ovog udruženja.

“Učestvovali smo u radu i izradi mnogih strateških dokumenata, kao što su: Prvi Strateški ekonomski razvoj Pirota, koji je podržala Evropska agencija za razvoj. Naši članovi  su realizovali prvu edukaciju u opštini Pirot: “Izrada strateških dokumenata” za predstavnike lokalnog parlamenta, NVO, medije, … Aktivno smo učestvovali u izradi finansijskog dela projekta kod UNICEF i prvog strateškog dokumenta za decu LPA

osnivači Logosa

(Lokalni plan akcije za decu Pirota) i još dosta toga od 2001-2008.godine. I danas mišljenje i stavovi Logosa se uvažavaju”, kaže.

Članovi LOGOS-a se nisu bavili politikom, aktivnosti su bile isključivo u sektoru NVO, građanskih inicijativa i struke, odnosno, istraživanje, obrazovanje i vaspitanje.

Ne zanima ih poliitka

“To je, verovatno, uticalo da se naš glas prihvata sa respektom. Naš član je deo gradskog Tima Pirota za borbu protiv korupcije”, dodaje Nikolić.

Na pitanje koji ih problemi sputavaju u radu, Nikolić kaže da Logos nikada nije imao problema u radu.

“Broj aktivnih članova se menja tokom godina, a najveći ‘problem’ je veliki broj ideja, projekata, akcija, aktivnosti, koje po nekada zbog redovnih obaveza u školama nismo mogli da realizujemo.Nama su cilj deca i mladi i oblast rada istraživanje, obrazovanje i vaspitanje. O našem radu najbolje govori broj dece i mladih koje smo tokom godina edukovali, uključili u rad i osposobili da budu aktivni članovi građanskog društva. O rezultatima rada javnost obaveštavamo putem: TV (lokalnih, regionalnih i nacionalnih) i radio emisija (koje su postavljene na interenu), veb sajta, naloga na fejsbuku, tviteru, instgramu, pokrenuli smo desetak blogova, imamo kanala na jutubu sa više desetina video sadržaja urađenih profesionalnim kamerama” objašnjava naš sagovornik.

Ciljne grupe deca i mladi

Nikolić napominje da je svih ovih godina Logos imao dobru saradnju sa predstavicima vlasti, opozicije, drugim NVO, medijima, neformalnim grupama, predstavnicima javnih preduzeća.

“Bili smo podržani na svakom koraku, jer su naše  akcije, program i projekti  bili veoma inovativni i stručno planirani i realizovani. Realizovali smo više desetina projekata, edukovali više desetina koleginica i kolega u osnovnim i srednjim školama za pisanje projekata i bili velika podrška u radu”, dodaje Nikolić.

Projekti

Logos je od 1995. godine realizovao više od 38 lokalnih, regionalnih, nacionalnih i 3 međunarodna projekta.

“Za nas su svakako najvažniji „S.A.R.M.A.“ – Strateška akcija razvoja dece i mladih u Pirotskom okrugu, „Reformom u obrazovanju – put ka razvijenom društvu 2“, “Invalidi Pirotskog okruga u Akciji 2005” . Realizovali smo edukativne

radionice u trajanju od 20-40 sati  kroz “Osnovni kurs za rad na računaru“, „Kako napisati stareteški dokument“, „Kako napisati predlog projekta “. Uz pomoć  opštine Pirot i sredstava Ministarstva, uklonili smo fizičke barijere – ivičnjake i uredili i obeležili prelaze na 6 loklacija u Pirotu. Započeli smo realizaciju programa: „Dnevni centar za decu i roditelji iz kategorije mentalno nedovoljno razvijenih lica“. Realizujemo i projekte javnih radova od 2011-2019.godine. Realizovali smo edukaciju za 2 grupe po pedesetoro dece i mladih “Za zdrav život – posetite park prirode Staru planinu”. Realizovali smo edukaciju za 12 dece i mladih u trajanju od 20 sati na PC. Uz pomoć volontera Volontereskog centra deca su edukovana za sprovođenje medijske kampanje. Treba istaći i projekat „IMPORT“, inicijativa mladih Pirotskog okruga ka održivom razvoju i zdravoj životnoj sredini kao i “Evropski pirotski”, projekat koji je realizovan u okviru javnog konkursa za finansiranje projekata za realizaciju LPA. Izdvajamm i projekte  “Promocija turizma pirotskog kraja”, “Matematičke mozgalice”, “Unapredi turizam”, “Ekonomsko obrazovanje dece i škola stripa”, “Ekonom” , ekonomsko obrazovanje dece i mladih za razvoj preduzetništva”, nabraja Nikolić.

U projekte uključen veliki broj ljudi

U projekte Logosa je tokom proteklih 20 godina bilo uključeno više desetina prosvetnih radnika po ugovoru o delu sa teritorije Pirotskog okruga, više desetina nezaposlenih lica sa evidencije NSZ po  ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, više od 10 osnovnih i srednjih škola kroz specijalizovane projekte za obrazovne institucije, bila su uključena u edukaciju i rad više desetina lica sa invaliditetom, lica iz kategorije MNRL, stara lica, žene, Romi, predstavnici nacionalnih manjina …

“Zahvaljujem predstavnicima medija, koji promovišu aktivnosti udruženja građana i time ohrabruju građansko delovanjem za boljitak društva u celini”, kaže na kraju razgovara predsednik Upravnog odbora Logosa Dragan Nikolić.

Foto:Jugmedia,Logos

Preuzeo    Evropske romske novine

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *