Rumunski parlament izglasao novu vladu, Orban premijer   

Objavljeno : 05.11.2019.

Parlament Rumunije izglasao je novu, manjinsku vladu na čelu s premijerom Ludovikom Orbanom, čime je okončana politička kriza koja je uticala i na formiranje nove Evropske komisije. Očekuje se da vlada odmah predloži novog kandidata Bukurešta za evropskog komesara a spekuliše se da će to biti evroposlanik Sigfrid Muresan. Inače, za samo nekoliko dana Rumuni izlaze na predsedničke izbore.

Za Orbanovu vladu centra 4. novembra je glasalo 240 poslanika, sedam više nego što je bilo potrebno, preneo je AP.

Orbanov kabinet će zameniti vladu Socijaldemokratske partije predvođene Vijorikom Dančilom, kojoj je parlament 10. oktobra izglasao nepoverenje na zahtev opozicije.

Predsednik Rumunije Klaus Joanis dodelio je potom mandat za formiranje vlade Orbanu, lideru Liberalne stranke.

Novu manjinsku vladu formirala je Orbanova Nacionalna liberalna stranka (PNL) koja je osigurala podršku Saveza za spas Rumuniju (USR), UDMR, koja zastupa interese rumunskih Mađara, stranke desnog centra ALDE, stranke bivšeg predsednika Trajana Baseskua PMP i poslanika nacionalnih manjina. Međutim, bila joj je potrebna, i dobila je, i podršku nekoliko partija levice poput Pro Rumunija, preneo je EURACTIV.

Poslanici bivše vladajuće Socijaldemokratske partije (PSD) izjasnili su se da će bojkotovati glasanje i na kraju je bilo 225 uzdržanih.

Nova vlada treba da predloži kandidata za evropskog komesara za saobraćaj za novu Komisju Ursule fon der Lajen.

Kako sazaje EURACTIV, najverovatnije će biti predložen evroposlanik Sigfrid Muresan i izvesno je da bi njegov izbor potvrdio predsednik Klaus Joanis. Očekuje se da se to desi 5. ili 6. novembra.

Orban (56) je bivši ministar saobraćaja i brat Leonarda Orbana, prvog rumunskog evrokomesara.

Kako je rekao novi premijer, glavni ciljevi njegove vlade biće smanjivanje vladinih struktura, investicije u ključne infrastrukturne projekte i korekcija ekonomskih mera koje su pogodile poslovni sektor.

Orban je rekao i da će mu u fokusu biti i da “obezbedi realnu nezavisnost pravosuđa”.

Predsednička trka

Predsednički izbori će biti održani 10. novembra. Drugi krug je planiran za 24. novembar.

Favorit je, pokazuju ankete, sadašnji predsednik Joanis koji predstavlja liberalnu partiju, članicu grupe EPP u Evropskom parlamentu.

Novo istraživanje IMAS za radio Evropa FM pokazalo je da Joanis uživa podršku 45,7% onih koji planiraju da glasaju. Očekuje se i da njegova partija osvoji najviše poslaničkih mesta na izborima 2020, preneo je euronews.com.

Na drugom mestu je Mirčea Djakonu (Mircea Diaconu), glumac koji je ušao u trku kao nezavisni kandiat, sa 16,7%. On, kako prenose lokalni mediji, ima podršku Pro Rumunije i ALDE.

Tek na trećem mestu je bivša premijerka Vjorika Dančila iz redova socijaldemokrata sa samo 15,1% a Dan Barna iz USR je četvrti sa 12,6%.

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP

Preuzeo    Evropske   romske novine

Komentariši