Gradići u Siciliji nude besplatne kuće

Gradići u Siciliji nude besplatne kuće
Objavljeno: Ponedjeljak, 04 Novembar 2019 18:14

Posljednih godina brojni italijanski gradovi zbog smanjenja broja stanovinika prisiljeni su drastičnim potezima podsticati useljavanje odnosno ostanak građana.

Među najupečatljivijim su potezi vlastodržaca u Zungoliju pored Napulja te Sambuce na Siciliji, gdje su odlučili da prodaju nekretnine za samo jedan dolar.

Korak dalje otišli su u Kamarati, takođe gradiću na Siciliji. Tamo nude domove potpuno besplatno u nastojanju da sačuvaju grad od depopulacije, piše Večernji list a prenosi Poslovni dnevnik.

“Ne mogu gledati kako se prekrasna stara gradska jezgra prazni i pretvara u ruševinu”, istakao je gradnonačelnik Vićenco Đambrone, tvrdeći kako su desetine nekretnina napušteni i čekaju nove vlasnike.

Dodaje da postoji uslov da neko besplatno dobije nekretninu. Novi vlasnici, naime, dužni su da je kroz tri godine obnove i uplate 5.000 eura depozita koji će im biti vraćeni nakon obnove.

Prednost imaju parovi s djecom, a oni koji se dosele pa odluče da imaju još potomaka, dobiće po 1.000 eura.

Novi vlasnici će moći da transformišu višespratne zgrade u privatne kuće, pansione, hotele, trgovine ili čak restorane.

“Kamarata je jedinstveno mjesto. Poznat je kao grad sa 1.000 balkona prema istoku, jer se svaki prozor ovdje kupa na zalascima sunca i možete uživati u spektakularnom pogledu na vulkan Etnu. Kad eruptira, vidimo kako teče crvena lava, a dim se diže u vazduh”, kaže Enco Li Grenji, upravnik turističke zajednice Kamarate.

Biznis.ba

Preuzeo   Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *