Sada i Nijemci o Auschwitzu počinju pisati kao “poljskom logoru smrti”

 Saša. F.

03.11. 2019.

Njemački antifašisti izazvali su politički skandal između Berlina i Varšave.  U Cannstattu kod Stuttgarta će se 9. studenog održati memorijalni događaj posvećen žrtvama „Kristalne noći“, pogromu njemačkih Židova od strane nacista 1938. godine. Organizatori su u pozivnicama na događaj napisali da je Auschwitz bio “poljski logor smrti”.

Nijemci opisuju katastrofalne posljedice „Kristalne noći“ i pišu: “U poljskom logoru smrti je zapovjednik logora Auschwitz-Birkenau, Rudolf Hess, započeo masakre sovjetskih ratnih zarobljenika upotrebom plina Ciklon B u ljeto 1941. godine.”

FOTO: Dio opisa u pozivnici za događaj 9. studenog „čiji je bio Auschwitz“

U razgovoru za Poljski radio, predstavnik za tisak poljske ambasade u Berlinu, Dariusz Pavlov, rekao je da je poljska diplomatska misija već intervenirala u tom pitanju.

„Iskreno cijenimo inicijativu da se obilježava godišnjica početka Drugog svjetskog rata i da se Nijemci bore protiv manifestacija antisemitizma i rasizma, ali nesretno je da prigodom obljetnice takvog tragičnog događaja kao što je „Kristalna noć“ njemački organizatori pišu u svom pozivu da je koncentracijski logor Auschwitz navodno bio poljski logor smrti”, rekao je diplomat.

Organizatori ceremonije u Cannstattu su brojne njemačke lijeve stranke i udruge, između ostalih Antifašistička alijansa, Die Linke, Zeleni, Komunistička stranka Njemačke i sindikati.

Ranije su ove povijesne laži o “poljskim logorima smrti” obično prenosili Amerikanci. Najupečatljiviji primjer dogodio se 2012. godine, kada je tadašnji američki predsjednik Barack Obama tijekom posthumnog odlikovanja pripadnika poljskog pokreta otpora i pravednika među narodima Jana Karskog spomenuo “poljski logor smrti”. 2018. je američki kanal Fox News, komentirajući deportaciju Jakiwa Palija (95) iz Sjedinjenih Država u Njemačku, koji je služio kao nadzornik u koncentracijskom logoru Trawniki, prikazao je natpis: „Polish death camp“.

Godine 2018. je Senat Poljske donio zakon prema kojem se pojedinci koji se javno izjasne o “poljskim logorima smrti” suočavaju s krivičnom odgovornošću. Istodobno je povijesna činjenica i o tome postoje brojni dokazi kako su Poljaci masovno pomagali u njemačkim koncentracijskim logorima.

Prema Josefu Schusteru, šefu Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj, ako službena Varšava pokušava izbrisati dio povijesti holokausta u vezi s umiješanošću Poljaka u ubojstvo Židova, “ovom se pokušaju treba suprotstaviti”.

Saša. F.

PREUZEO     Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *