SAD užurbano traže alternativu kineskim rijetkim metalima, ali su prepreke ogromne

N.Babić

02.11. 2019.

Još u svibnju j Bloomberg pisao kako u kontekstu eskalacije trgovinskog rata i afere Huawei Peking priprema odmazdu protiv Washingtona. Stručnjaci su tada tvrdili kako vjeruju da će Peking koristiti tajno oružje, dominaciju na svjetskom tržištu rijetkih zemnih metala. Bit će pogođen cijeli visokotehnološki sektor Sjedinjenih Država, uključujući i poslovanje Elona Muska i Applea.

Pobjednik ovog rata bit će onaj tko u njemu neće sudjelovati, a to je Rusija, naveo je Bloomberg u članku u svibnju u kojemu upozorava kako će obustava izvoza rijetkih zemnih metala u SAD biti odluka Xi Jinpinga i Komunističke partije Kine. U lipnju ove godine je Peking najavi zabranu ovih metala u SAD, ali se čekalo moguće rješenje trgovinskog spora između dvije svjetske ekonomske velesile.

Sada su SAD krenule u potragu za ovim metalima diljem svijeta i pokušavaju pronaći alternativu  uvozu iz Kine.

Iako Peking još službeno nije obustavio isporuke ovih vrijednih resursa za američku industriju visoke tehnologije, sve je veća buka oko uporabe rijetkih zemnih metala kao “nuklearne” osvetničke mjere u trgovinskom ratu protiv Sjedinjenih Država.

Washington ne sjedi prekriženih ruku i da lijeno čeka dan kada će Kina usvojiti zabranu izvoza spomenutih metala u SAD. Kako je rekao ministar trgovine Wilbur Ross, SAD će poduzeti korake kako bi osigurao da zemlja ne ostane bez sigurne opskrbe rijetkim metalima.

Kako navode i kineski i američki tisak, Peking je dizajnirao opsežan i precizan  plan za ograničavanje izvoza rijetkih zemnih metala u SAD, a kao zakon će biti usvojen ako se trgovinski rat između dviju zemalja pogorša.

U utorak je američko ministarstvo trgovine objavilo izvješće koje je u prosincu 2017. zatražio predsjednik Donald Trump. U njemu je pozvao dužnosnike da istraže pristup Sjedinjenih Država takozvanim rijetkim zemnim metalima, grupi od 17 elemenata, uključujući lantan i erbij, koji se koriste u proizvodnji računalnih ekrana, raketnih sustava i mobilnih telefona.

“Ti se kritični minerali često zanemaruju, ali moderan život bez njih bio bi nemoguć”, rekao je Wilbur Ross u svojoj izjavi.

“Kroz preporuke u ovom izvješću, savezna vlada poduzet će neviđene korake kako bi osigurala da Sjedinjene Države ne budu odsječene od ovih vitalnih materijala”, dodao je američki ministar trgovine.

“Sjedinjene Države jako ovise o uvozu kritičnih minerala”, navodi se u izvješću.

“Ako bi ih Kina ili Rusija dulje vrijeme prestale izvoziti u SAD i njihovim saveznicima, slično kao kineski embargo na rijetke rude iz 2010. godine, produženi prekid isporuke mogao bi uzrokovati značajne šokove za ukupnu američku opskrbu kritičnim mineralima i moramo ih tražiti dalje u inozemstvu“, navodi izvješće.

Na Kinu otpada više od 70 posto svjetske proizvodnje rijetkih zemnih metala. Ironično je da su ’60-ih do ’80-ih SAD bile vodeći svjetski proizvođač rijetkih zemnih metala, a onda su proizvodnju preselili u inozemstvo.

Prema Bloombergu, izvješće američkog ministarstva trgovine preporučuje niz koraka, uključujući poboljšanje razumijevanja vlade za domaće izvore rijetkih metala i brže izdavanje odobrenja za rudarske aktivnosti.

AMERIČKA TEHNOLOGIJA ZA RUDARENJE JE U KINI

A evo još jedne ironije. SAD imaju 1,4 milijuna tona rezervi rijetkih zemnih metala, 93 puta više od proizvodnje u cijeloj zemlji 2018. godine. Ovo su podaci s internetske stranice Američke geološke službe. Logično bi bilo da se ponovno aktivira eksploatacija u desetljećima zatvorenim rudnicima. Naravno, gradeći nove ili pokušati obnoviti one koji su u stanju da se mogu ponovo otvoriti.

Pa ipak, nije tako. Jedini američki proizvođač, kompanije MPMaterial, svu svoju proizvodnju iz planine Mountain Pass u Kaliforniji je prebacila u Kinu, zajedno s tehnologijom. MPMaterial trenutno nema dostupnih rafinerijskih kapaciteta za obradu ruda i proizvodnju bilo gdje u svijetu.

“Kao i kod naše energetske sigurnosti, Trumpova administracija nastoji osigurati da ne budem taoci prirodnih resursa u inozemstvu, jer su to resursi koji su od vitalnog značaja za našu nacionalnu sigurnost i gospodarski rast”, rekao je u zasebnoj izjavi američki ministar unutarnjih poslova David Bernhardt.

“Naš odjel će brzo raditi na provođenju predsjednikove strategije, od pojednostavljenja postupka odobravanja za eksploataciju do pronalaska lokalnih zaliha minerala”, dodao je David Bernhardt.

Naravno, manje je važno hoće li SAD uspjeti pronaći alternativne lanci opskrbe ili ne. Za Washington je važno da uvjere druge i sami sebe da u uvozu rijetkih zemnih metala nisu taoci Kine, jer ako u tome uspiju, kako vjeruju u američkoj upravi, izbit će Pekingu važan pregovarački adut u pokušaju sklapanja trgovinskog sporazuma. Ali ovdje govorimo samo o tehničkom uklanjanju poluge pritiska Kine, ne o stvarnoj proizvodnji ovih vitalnih resursa.

Jedini način na koji Kina može znati je li Washington uspio pronaći alternativu opskrbi je da testira opskrbne lance Sjedinjenih Država. Zato je povoljan trenutak da Peking blokira taj izvoz onda kad trgovinski rat između dviju supersila dosegne kritičnu točku. U tom trenutku će već spreman zakon vjerojatno biti usvojen od kineske vlade.

PREUZEO    Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *