Nema više „slavne budućnosti“ – London zbog opasnosti od potresa zabranjuje „fracking“

 Saša. F. 

02.11. 2019.

Dok se premijer Boris Johnson priprema za izvanredne izbore, njegova vlada je napravila „iznenađenje“ u sektoru eksploatacije plina iz škriljca, pozivajući se na zabrinutost javnosti i tehnološka ograničenja u predviđanju utjecaja „frackinga“ na okoliš i studiju koja tvrdi da suvremena tehnologija ne može predvidjeti potres i druge štetne posljedice hidrauličkog lomljenja škriljca.

Johnsonova uprava je priopćila u petak da će “uzeti u obzir pretpostavke za nove projekte „frackinga“, sve dok se ne pruže novi uvjerljivi dokazi”. Iako je ovaj potez predstavljen kao izravan moratorij na kontroverznu praksu hidrauličkog lomljenja škriljca, službeno priopćenje jasno navodi da će vlada još uvijek razmatrati zahtjeve za davanje licenci “po zasluzi”, što odluku potencijalno pretvara u vrlo jak signal „zelenim“ biračima čija snaga prema anketama raste.

„Dok će buduće prijave za hidrauličko lomljenje, ili „fracking“, razmotriti prema osobnom stavu, državni tajnik će u skladu sa zakonom uzeti u obzir vladinu poziciju pri razmatranju novih razvojnih projekata industrije škriljca“, stoji u vladinom priopćenju.

Odluka slijedi nakon nove znanstvene studije koju je objavila Uprava za naftu i plin, a koja je utvrdila da je nemoguće isključiti „neprihvatljive utjecaje“ na zajednice smještene u blizini područja „frackinga“, niti predvidjeti „vjerojatnost ili veličinu zemljotresa povezanih s operacijama hidrauličkog lomljenja škriljca“.

Kritike „frackinga“, koji uključuje ubacivanje kemikalija u tlo pod visokim pritiskom radi lomljenja naslaga škriljca i  oslobađanje plina koji se u njemu nalazi, dugo je osuđivana praksa zbog njegovog nepredvidivog utjecaja na okoliš, ali i zbog daljnjeg oslanjanja Velike Britanije na fosilna goriva, koje bi mnogi ekolozi željeli izbaciti iz upotrebe.

Britanska vlada je također potvrdila da neće nastaviti s „predloženim reformama planiranja razvoja plina iz škriljca“, koje su u proceduri od prošle godine, ali će sada biti na čekanju.

Za razliku od poteza u petak, Johnson je „fracking“ prethodno nazvao “sjajnom vijesti za čovječanstvo”, te pozvao istraživače i izvođače radova u Velikoj Britaniji da  u potrazi za plinom “ni kamen škriljca ne ostave neobrađen  ili neotkriven. Međutim, s izborima u prosincu, koji se brzo približavaju, premijer je možda poželio poslati poruku biračima izvan baze Konzervativne stranke i pridobiti glasove „zelenih“.

Taj bi potez možda bio jednostavniji za objasniti, ali je nakon studije objavljene u kolovozu utvrđeno da na Old Blightyu postoji vjerojatno manje plina iz škriljca nego što se ranije mislilo, odnosno da bi „fracking“ zemlji mogao dati pet puta manje goriva nego što se procijenilo 2013.

Vlada Velike Britanije uvjeravala je Britance, od kojih na tisuće umire svake zime samo zato što ne mogu zagrijati svoje domove, kako će zemlja raditi na prijelazu u svijetlu budućnost obnovljivih izvora energije, ali i da će raditi na održavanju stabilnoj i „raznolikoj opskrbi plina iz drugih izvora“, pri čemu se mislilo na kontroverzno hidrauličko lomljenje škriljca, procesa koji je svugdje gdje je primijenjen uzrokovao ekološku katastrofi, dok seizmičari tvrde da ta tehnologija povećava mogućnost pojave nenadanih potresa.

Saša. F.

Preuzeo   Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *