U Bolnici od sutra štrajk upozorenja, ne odsutaju od smene direktora

Autor: Zoran Panić 

Objavljeno: 31.10.2019.  u 14:28

Zaposleni u Opštoj bolnici Pirot koji okupljeni u tri sindikata traže smenu direktora ove ustanove Gorana Petrovića od sutra najavljuju  jednočasovni štrajk upozorenja koji će trajati do ispunjena zahteva, odnosno direktorove smene,  saopšteno je danas na skupu u Bolnici koji je okupio veliki broj lekara i medicinskog osoblja ove zdravstvene ustanove.

Formiran je i petočlani Štrajkački odbor, a pre mesec dana predsedniku Srbije Aleksandru Vučiču i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru uputili su i peticiju za smenu direktora koju je potpisalo 70 od 94 lekara specijalista.

Već mesec dana u našoj ustanovi postoji opšte nezadovoljstvo načinom rukovođenja i ophođenja prema zaposlenima. Pre dvadesetak dana grupa lekara sa potpisima uputila je peticiju za smenu direktora i u njoj smo naveli i naše razloge zašto tražimo njegovu smenu. Pored ostalog, to je mržnja, osvetoljubivost, revanšizam, ukidanje stručne inicijative i uvođenje novih metoda lečenja, ignorisanje zahteva za stručnim usavršavanjem, narušeni međuljudskih odnosa, bahato ponašanje posle dva njegova hapšenja i puštanja”, objašnjava predsednik Sindikata “Nezavisnost“ doktor Dragan Tošić.

Kako dodaje Tošić, sva tri sindikata u Bolnici doneli su odluku da se sa štrajkom upozorenja krene 1. novembra, svakodnevno od sat vremena.

“Deo menadžmenta je već otkazao poslužnost direktoru. Ostavku je podneo zamenik direktora Nenad Zdravković i 15 načelnika odeljenja”, kaže Tošić.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu doktor Branimir Haviža Lilić je dodao da su zahteve uputili poslodavcu i ministarstvu zdravlja.

“Zato smo odlučili da sutra krenemo sa štrajkom upozorenja do ispunjena zahteva zaposlenih. Problemi postoje u gotovo svakoj službi i ne postoji socijalni dijalog. Zahtevamo da se reše organizacioni, kadrovski i tehnički problem”, ističe Lilić.

Predsednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara u Bolnici Igor Stojanović je rekao da je zadovoljan velikim odzivom lekara, sestara i tehničara današnjem skupu.

“Pokušali smo da naši problemi ostanu u ustanovi ali nećemo se zaustaviti. Idemo do ispunjenja naših zahteva”, poručio je Stojanović.

Član Štrajkačkog odbora doktor Milan Živić koji je pod suspenzijom i nalazi se na bolovanju je izjavio da su se okupili u velikom broju kako bi ugasili vatru koja gori u ovoj ustanovi već šest godina.

Ne vidim šta ovde više može da propadne i šta više može da se desi. Uputili smo naše vapaje svima, direktoru, ministru, ministarstvu, predsedniku države ali nas niko nije čuo”, rekao je doktor Živić.

Dosadašnji zamenik direktora u ostavci doktor Nenad Zdravković je naglasio da ovaj skup nema nikakve političke konotacije i veze sa politikom i da u dopisu koji su potpisali lekari, najveći broj ne pripada ni jednoj partiji, ima i članova SNS-a ali i opozicije.

“Tražimo da nam se omogući da na najbolji način radimo svoj posao i da se stvore normalni uslovi za rad”, kaže Zdravković.

Član Štrajkačkog odbora doktor Aleksandar Lilić je podsetio da je pirotska Bolnica jedinstvena u Srbiji i u bivšoj Jugoslaviji jer je grašena sredstvima samodoprinosa građana.

“Naša je obaveza da građanima omogućimo najbolje uslove za lečenje. Naša bolnica je imala epitet “mala VMA“. Bila je klinička baza VMA i nastavna baza Medicinskog fakulteta u Nišu. Ovde su dolazili brojni profesori. Dobili smo nagradu 2009. godine kao najbolja bolnica u Srbiji za poboljšanje kvaliteta usluga. Naši lekari su danas na sudu. Ustali smo protiv toga i dosta je više. Imali smo nepoštovanje direktora prema nama ali smo mi lekari počeli da se uzajamno poštujemo i uvažavamo”,  zaključio je doktor Lilić.

Preuzeo   Evropske  romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *